Úvod Novinky Osobnosti
„Cez slzy som nevidela na obrazovku.“ Takto Zdenu Studenkovú zrejme nepoznáte
„Cez slzy som nevidela na obrazovku.“ Takto Zdenu Studenkovú zrejme nepoznáte

„Cez slzy som nevidela na obrazovku.“ Takto Zdenu Studenkovú zrejme nepoznáte

Úspešná slovenská herečka sa pri práci riadi jedným pravidlom.

„Herectvo podľa mňa nemá byť deklamačné, nemá byť ilustratívne. Má byť zvnútornené a má byť pravdivé,“ vysvetlila Zdena Studenková v portréte Herečky. Pravidlom, že herectvo nemá byť o hraní ale o prežívaní, sa úspešná herečka riadi celú svoju kariéru.

Aká je Zdena Studenková v súkromí, prečo bol jej otec vo väzení a čo pre ňu znamená herectvo? Pozrite si celý televízny portrét Zdeny Studenkovej na tomto odkaze.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku.

„Herectvo môže byť aj veľmi povrchné, to vidíme napríklad v dabingu. Herec sa naučí taký krásny prednes, ale potom keď zavriete oči, tak počujete, že to nie je pravda. A ja som sa vždy snažila, ešte aj v dabingu, aby som to cítila. Niekedy som cez slzy nevidela na obrazovku. A to je o tom, že to má byť pravda,“ priblížila herečka svoj prístup k herectvu.

Zdena Studenková verí, že iba keď herec skutočne prežíva a verí tomu, čo hrá, dokáže túto emóciu preniesť aj na diváka. Týmto pravidlom sa riadila už počas svojich hereckých začiatkov.

Kým iní herci prednášali prvé texty mechanicky, ona presne vedela, akú emóciu musí cítiť. „Dokonca aj pedagógovia hovorili, že Studenková keď číta ten text, ona vie, o čom to je. Ona už vie, prečo to hovorí,“ zaspomínal si na Zdenkine začiatky jej herecký kolega Jozef Vajda.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia