Nový rok je v plnom prúde a ak vám zo sviatkov už nič nezvýšilo, inšpirujte sa receptom od porotkyne šou Pečie celé Slovensko. Milovníci slaných dezertov si rozhodne prídu na svoje. Ochutnajte Quiche Lorraine od Petry Tóthovej.
Na prípravu cesta budete potrebovať
- 250 g pol. múky
- 125 g studených kociek masla
- 5 g soli
- 60 g vajec
- 30 ml studenej vody
V mixéri s nožmi pomixujte múku, soľ a maslo len do podoby jemnej „posýpky". Zmiešajte vajcia s vodou a za mixovania vlejte do múky, len do podoby „hrubej" posýpky.
Zdroj: Instagram.com
Takýto dezert poteší nielen najbližších, ale aj novoročné návštevy. Mňam! Instagram.com/petratothova_official
Všetko by malo trvať len pár sekúnd. Vyberte na dosku a len pár pohybmi spojte do disku a zabaľte do fólie, aspoň na hodinu. Tip: Urobte si cesto deň dopredu alebo zamrazte.
Rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie a pomocou papiera preneste do 24 cm formy. Vytvarujte. Popichajte vidličkou a pečte na slepo so závažím na 180 stupňov prvých 15 min. Odstráňte závažie a pečte ďalších 15 min.
Zdroj: Instagram.com
Quiche nielenže skvelo vyzerá, ale aj výborne chutí. Darmo, porotkyňa Petra vie, ako ulahodiť oku aj chuťovým pohárikom. Zdroj foto: Instagram.com/petratothova_official
Dobrý quiche potrebuje dobrú náplň
250 ml šľahačky3 vajcia
100 g postrúhaného syru Gruyére
300 g opraženej na kocky pokrájanej slaninky
1/4 čl soli
mleté čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
Všetko zmiešajte a vylejte do práve upečeného cesta. Pečte na 180 , 25-35 minút, kým nebude nádherne zlatý.
Čo by ste mali vedieť
- Všetky suroviny by mali byť čo najchladnejšie, nedovolíte tak maslu pracovať a bude krásne krehké.
- S cestom pracujte čo najmenej, maslo nemá byť úplne zapracované. Vďaka tomu sa vytvorí jemné „lístkovanie“.
- Na slepé pečenie použite pokrčený papier na pečenie a malé fazuľky alebo ryžu. Vytvorí sa tak rovnomernejší povrch.
Zdroj foto: Instagram.com/petratothova_official
25 50 75 90