Sladké marcipánové guličky s nugátom, ktoré svet pozná ako Mozartove gule, môžu ozdobiť aj váš sviatočný stôl. O jeho recept sa postarala finalistka najsladšej šou jesene RTVS Pečie celé Slovensko Lucia.
Mozartove gule
"Mozartove guľky pozostávajú zo štyroch vrstiev: nugát, pistáciový marcipán, mandľový marcipán a čokoládová poleva ako kabátik," hovorí súťažiaca Lucia, ktorá sa dostala do finálnej trojky šou Pečie celé Slovensko.
Nugát:
- 100 g horkej čokolády
- 25 g mletých lieskových orieškov
- 25 g práškového cukru
- 50 ml smotany
- 10 g masla
Marcipán:
- 170 g mandľová múka
- 180 g práškový cukor
- 2 čl mandľový extrakt
- 1 pl ružová voda
- 1 bielok (náhrada: pasterizovaný bielok, kukuričný sirup, zlatý sirup, iné tekuté sladidlo)
- 40 g mletých pistácií
- 10 g práškový cukor
- 10 g pistáciová pasta
Čokoládová poleva:
- 100 g horká čokoláda
- trochu masla (ak chcete mäkšiu čokoládu)
Postup
- Vyrobíme si nugát. Lieskové oriešky opražíme na panvici, zalejeme smotanou, pridáme cukor a chvíľu necháme zovrieť, kým masa nestuhne (5 -10 minút). Po odstavení pridáme maslo a roztopenú horkú čokoládu. Nugát odložíme odpočinúť do chladu.
- Vyrobíme si marcipán z mandľovej múky. Mandľovú múku s práškovým cukrom mixujeme v kuchynskom procesore, pridáme extrakt, ružovú vodu, bielok/tekuté sladidlo). Mixujeme až do vytvorenia mandľového cesta - marcipánu.
-
Pistáciový marcipán: V procesore pomelieme pistácie s cukrom a pastou. Z mandľového marcipánu odoberieme 100 gramov a pridáme do procesora k pistaciam a vytvoríme pistáciové cesto - marcipán.
- Mandľový i pistáciový marcipán rozdelíme na 20 dielov rovnakej váhy. Vyberieme nugát a vyrobíme si z neho 20 guličiek s veľkosťou do 1,5 centimetra, ktoré dáme na chvíľu do mrazničky. Po zachladení ich začneme obaľovať marcipánom, najprv pistáciovým a potom mandľovým. Dáme schladiť do chladničky.
- Nachystáme si polevu z čokolády. Roztopíme čokoládu buď nad parou alebo v mikrovlnke, pridáme trochu masla. Odporúčaný je postup temperovania čokolády, s ktorým dosiahneme lepšiu kvalitu čokolády, ktorá si pri izbovej teplote netopí a je chrumkavá.
- Guličky napichneme na špajlu a namáčame do čokolády. Zapichneme do polystyrénu a necháme stuhnúť. Vrch môžeme ľubovoľne dekorovať.
Zjednodušená verzia receptu je kúpiť si hotový nugát a marcipán i čokoládovú polevu.
Ako sa popasuje súťažiaca Lucia s finálovými výzvami a kto sa stane najlepším amatérskym pekárom či pekárkou Slovenska?
Sledujte veľké finále šou Pečie celé Slovensko už v nedeľu 12. decembra od 20.30 hod na Jednotke.
Foto: Lucia Piterka - finalistka šou Pečie celé Slovensko