Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Mozartove gule si môžete pripraviť aj doma. Recept od finalistky Lucie

Ak milujete sladkosť Mozartove gule, môžete si ju pripraviť aj sami podľa receptu od finalistky šou Pečie celé Slovensko.

Mozartove gule si môžete pripraviť aj doma. Recept od finalistky Lucie

Sladké marcipánové guličky s nugátom, ktoré svet pozná ako Mozartove gule, môžu ozdobiť aj váš sviatočný stôl. O jeho recept sa postarala finalistka najsladšej šou jesene RTVS Pečie celé Slovensko Lucia.

Mozartove gule od Lucie Piterky.jpg

Mozartove gule

"Mozartove guľky pozostávajú zo štyroch vrstiev: nugát, pistáciový marcipán, mandľový marcipán a čokoládová poleva ako kabátik," hovorí súťažiaca Lucia, ktorá sa dostala do finálnej trojky šou Pečie celé Slovensko.

Nugát:

  • 100 g horkej čokolády
  • 25 g mletých lieskových orieškov
  • 25 g práškového cukru
  • 50 ml smotany
  • 10 g masla

Príprava Mozartových gulí.jpg

Marcipán:

  • 170 g mandľová múka
  • 180 g práškový cukor
  • 2 čl mandľový extrakt
  • 1 pl ružová voda
  • 1 bielok (náhrada: pasterizovaný bielok, kukuričný sirup, zlatý sirup, iné tekuté sladidlo)
Pistáciový:
  • 40 g mletých pistácií
  • 10 g práškový cukor
  • 10 g pistáciová pasta

Mozartove gule od finalistky Lucie.jpg

Čokoládová poleva:

  • 100 g horká čokoláda
  • trochu masla (ak chcete mäkšiu čokoládu)

Postup

  1. Vyrobíme si nugát. Lieskové oriešky opražíme na panvici, zalejeme smotanou, pridáme cukor a chvíľu necháme zovrieť, kým masa nestuhne (5 -10 minút). Po odstavení pridáme maslo a roztopenú horkú čokoládu. Nugát odložíme odpočinúť do chladu.
  2. Vyrobíme si marcipán z mandľovej múky. Mandľovú múku s práškovým cukrom mixujeme v kuchynskom procesore, pridáme extrakt, ružovú vodu, bielok/tekuté sladidlo). Mixujeme až do vytvorenia mandľového cesta - marcipánu.
  3. Pistáciový marcipán: V procesore pomelieme pistácie s cukrom a pastou. Z mandľového marcipánu odoberieme 100 gramov a pridáme do procesora k pistaciam a vytvoríme pistáciové cesto - marcipán.
  4. Mandľový i pistáciový marcipán rozdelíme na 20 dielov rovnakej váhy. Vyberieme nugát a vyrobíme si z neho 20 guličiek s veľkosťou do 1,5 centimetra, ktoré dáme na chvíľu do mrazničky. Po zachladení ich začneme obaľovať marcipánom, najprv pistáciovým a potom mandľovým. Dáme schladiť do chladničky.
  5. Nachystáme si polevu z čokolády. Roztopíme čokoládu buď nad parou alebo v mikrovlnke, pridáme trochu masla. Odporúčaný je postup temperovania čokolády, s ktorým dosiahneme lepšiu kvalitu čokolády, ktorá si pri izbovej teplote netopí a je chrumkavá.
  6. Guličky napichneme na špajlu a namáčame do čokolády. Zapichneme do polystyrénu a necháme stuhnúť. Vrch môžeme ľubovoľne dekorovať.

Zjednodušená verzia receptu je kúpiť si hotový nugát a marcipán i čokoládovú polevu.

Ako sa popasuje súťažiaca Lucia s finálovými výzvami a kto sa stane najlepším amatérskym pekárom či pekárkou Slovenska?

Sledujte veľké finále šou Pečie celé Slovensko už v nedeľu 12. decembra od 20.30 hod na Jednotke.

Foto: Lucia Piterka - finalistka šou Pečie celé Slovensko

25 50 75 90