Ak aj vy sledujete každú nedeľu šou Pečie celé Slovensko, s mnohými výrazmi ste sa už iste stretli. Počas minulej epizódy sa napríklad finalisti museli naučiť flambovať.
Ak neviete, čo toto slovo znamená, navštívte náš archív a dožeňte, čo ste zameškali. Ešte pred tým však otestujte svoju kuchársku slovnú zásobu.
Možno zistíte, že ovládate všetky pojmy a môžete sa stať ďalším finalistom šou Pečie celé Slovensko.
1. Čo sa deje s potravinami, keď ich fermentujete?
a) kvasia
b) dusia sa
c) zavárajú sa
2. Bez čoho nemôžete flabmovať?
a) bez oleja
b) bez ohňa
c) bez vody
3. V čom sa neodporúča macerovať?
a) v mlieku
b) v alkohole
c) v octe
4. Ako dlho trvá proces blanšírovania?
a) niekoľko sekúnd, maximálne pár minút
b) niekoľko hodín
c) niekoľko dní
5. Ktorá potravina sa v súčasnosti najčastejšie konfituje?
a) strukoviny
b) mäso
c) ryby
6. Konfitovať sa môže aj ovocie a zelenina. Tipnete si, ako sa tento proces nazýva?
a) blanšírovanie
b) glazovanie
c) kandizovanie
7. Čo sa stane s potravinami po procese glazovania?
a) začnú sa rozpadávať
b) získajú lesklý vzhľad
c) pustia šťavu
Správne odpovede:
1A, 2B, 3A, 4A, 5B, 6C, 7B
25 50 75 90