Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Viete, čo je blanšírovanie, flambovanie alebo fermentácia? Urobte si kvíz

Ste v kuchyni ako doma alebo zvládnete len základné postupy?

Viete, čo je blanšírovanie, flambovanie alebo fermentácia? Urobte si kvíz

Ak aj vy sledujete každú nedeľu šou Pečie celé Slovensko, s mnohými výrazmi ste sa už iste stretli. Počas minulej epizódy sa napríklad finalisti museli naučiť flambovať.

Ak neviete, čo toto slovo znamená, navštívte náš archív a dožeňte, čo ste zameškali. Ešte pred tým však otestujte svoju kuchársku slovnú zásobu.

Možno zistíte, že ovládate všetky pojmy a môžete sa stať ďalším finalistom šou Pečie celé Slovensko. 

1. Čo sa deje s potravinami, keď ich fermentujete?

a) kvasia

b) dusia sa

c) zavárajú sa

2. Bez čoho nemôžete flabmovať?

a) bez oleja

b) bez ohňa

c) bez vody

3. V čom sa neodporúča macerovať?

a) v mlieku

b) v alkohole

c) v octe

Varenie.png Zdroj: unsplash

4. Ako dlho trvá proces blanšírovania?

a) niekoľko sekúnd, maximálne pár minút

b) niekoľko hodín

c) niekoľko dní

5. Ktorá potravina sa v súčasnosti najčastejšie konfituje?

a) strukoviny

b) mäso

c) ryby

6. Konfitovať sa môže aj ovocie a zelenina. Tipnete si, ako sa tento proces nazýva?

a) blanšírovanie

b) glazovanie

c) kandizovanie

7. Čo sa stane s potravinami po procese glazovania?

a) začnú sa rozpadávať

b) získajú lesklý vzhľad

c) pustia šťavu

Správne odpovede:

1A, 2B, 3A, 4A, 5B, 6C, 7B

25 50 75 90