Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Viete, čo je blanšírovanie, flambovanie alebo fermentácia? Urobte si kvíz
Viete, čo je blanšírovanie, flambovanie alebo fermentácia? Urobte si kvíz

Viete, čo je blanšírovanie, flambovanie alebo fermentácia? Urobte si kvíz

Ste v kuchyni ako doma alebo zvládnete len základné postupy?

Ak aj vy sledujete každú nedeľu šou Pečie celé Slovensko, s mnohými výrazmi ste sa už iste stretli. Počas minulej epizódy sa napríklad finalisti museli naučiť flambovať.

Ak neviete, čo toto slovo znamená, navštívte náš archív a dožeňte, čo ste zameškali. Ešte pred tým však otestujte svoju kuchársku slovnú zásobu.

Možno zistíte, že ovládate všetky pojmy a môžete sa stať ďalším finalistom šou Pečie celé Slovensko. 

1. Čo sa deje s potravinami, keď ich fermentujete?

a) kvasia

b) dusia sa

c) zavárajú sa

2. Bez čoho nemôžete flabmovať?

a) bez oleja

b) bez ohňa

c) bez vody

3. V čom sa neodporúča macerovať?

a) v mlieku

b) v alkohole

c) v octe

Varenie.png

4. Ako dlho trvá proces blanšírovania?

a) niekoľko sekúnd, maximálne pár minút

b) niekoľko hodín

c) niekoľko dní

5. Ktorá potravina sa v súčasnosti najčastejšie konfituje?

a) strukoviny

b) mäso

c) ryby

6. Konfitovať sa môže aj ovocie a zelenina. Tipnete si, ako sa tento proces nazýva?

a) blanšírovanie

b) glazovanie

c) kandizovanie

7. Čo sa stane s potravinami po procese glazovania?

a) začnú sa rozpadávať

b) získajú lesklý vzhľad

c) pustia šťavu

Správne odpovede:

1A, 2B, 3A, 4A, 5B, 6C, 7B

25 50 75 90
FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Televízia