Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Recept pre skúsených pekárov: Sladké indiánky

Máte odvahu? Tak skúste tieto sladké a farebné indiánky.

Recept pre skúsených pekárov: Sladké indiánky

Indiánky sú dezert pre náročnejších pekárov a pekárky. Pri ich príprave potrebujete hlavne zručnosť v príprave a striekaní snehu, no tiež trpezlivosť. Výsledok je však ohromujúci.

Technická výzva Indiánky v Pečie celé Slovensko 4

Potrebujete

Buflery

  • 90 g krupicového cukru
  • 90 g hladkej múky
  • 70 g bielkov
  • 50 g žĺtkov
  • ¼ ČL soli

Sneh

  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g vody
  • 100 g bielkov
  • 40 g prášku z lyofilizovaných marakuje
  • šťava z polky citrónu

Dokončenie

  • 400 g marakujovej čokolády
  • 60 g kakaového masla
  • 5 g mletých zelených pistácií
  • 8 fialových sirôtiek

Postup

Najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli a 60 g cukru, aby sme získali pevnú penu. V druhej mise vyšľaháme do peny aj žĺtky s 30 g cukru. Obe hmoty potom opatrne spojíme a pridáme preosiatu múku.

Cesto preložíme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčame rovnomerné piškóty s priemerom asi 4 cm. Buflery pečieme v rúre na 160 °C asi 13 až 16 minút a po upečení ich necháme vychladnúť.

Ďalej pripravíme snehovú hmotu. Do misy robota navážime 100 g bielkov a prišľaháme 70 g cukru spolu s citrónovou šťavou. Medzitým si v menšom hrnci zohrejeme vodu s krupicovým cukrom, vložíme teplomer a počkáme, kým teplota dosiahne približne 95 °C. Vtedy začneme šľahať bielky do polotuha.

Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 118 °C, prilejeme ho k bielkom a šľaháme na vyšších otáčkach 5 až 7 minút, kým zmes nie je nadýchaná a chladná. Na záver do snehu pridáme marakujový prášok.

Hotovú snehovú hmotu nanesieme na vychladené buflery pomocou zdobiaceho vrecka a špičky s priemerom 1,5 cm. Necháme v chladničke, aby stuhli.

Na polevu roztopíme čokoládu s kakaovým maslom a vychladíme na 27-30 °C. Každý kúsok ponoríme do čokolády dole hlavou, pričom by mali byť vysoké okolo 7 cm.

Skôr než poleva zatuhne, posypeme indiánky nasekanými pistáciami a ozdobíme jedlými sirôtkami. 25 50 75 90