Indiánky sú dezert pre náročnejších pekárov a pekárky. Pri ich príprave potrebujete hlavne zručnosť v príprave a striekaní snehu, no tiež trpezlivosť. Výsledok je však ohromujúci.
Potrebujete
Buflery
- 90 g krupicového cukru
- 90 g hladkej múky
- 70 g bielkov
- 50 g žĺtkov
- ¼ ČL soli
Sneh
- 200 g krupicového cukru
- 50 g vody
- 100 g bielkov
- 40 g prášku z lyofilizovaných marakuje
- šťava z polky citrónu
Dokončenie
- 400 g marakujovej čokolády
- 60 g kakaového masla
- 5 g mletých zelených pistácií
- 8 fialových sirôtiek
Postup
Najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli a 60 g cukru, aby sme získali pevnú penu. V druhej mise vyšľaháme do peny aj žĺtky s 30 g cukru. Obe hmoty potom opatrne spojíme a pridáme preosiatu múku.
Cesto preložíme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčame rovnomerné piškóty s priemerom asi 4 cm. Buflery pečieme v rúre na 160 °C asi 13 až 16 minút a po upečení ich necháme vychladnúť.
Ďalej pripravíme snehovú hmotu. Do misy robota navážime 100 g bielkov a prišľaháme 70 g cukru spolu s citrónovou šťavou. Medzitým si v menšom hrnci zohrejeme vodu s krupicovým cukrom, vložíme teplomer a počkáme, kým teplota dosiahne približne 95 °C. Vtedy začneme šľahať bielky do polotuha.
Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 118 °C, prilejeme ho k bielkom a šľaháme na vyšších otáčkach 5 až 7 minút, kým zmes nie je nadýchaná a chladná. Na záver do snehu pridáme marakujový prášok.
Hotovú snehovú hmotu nanesieme na vychladené buflery pomocou zdobiaceho vrecka a špičky s priemerom 1,5 cm. Necháme v chladničke, aby stuhli.
Na polevu roztopíme čokoládu s kakaovým maslom a vychladíme na 27-30 °C. Každý kúsok ponoríme do čokolády dole hlavou, pričom by mali byť vysoké okolo 7 cm.
Skôr než poleva zatuhne, posypeme indiánky nasekanými pistáciami a ozdobíme jedlými sirôtkami. 25 50 75 90