„U nás je to jednoznačne koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole, najmä počas Vianoc. Tento, vo forme strechy, však vyzerá absolútne luxusne a pozdvihne tento dezert na úplne inú úroveň. A kombinácia vlašských orechov, rumu a kakaa zaručene ulahodí každému mlsnému jazýčku,“ uviedla autorka lahodného receptu.
Budete potrebovať
Na korpus:
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 120 g vlašských orechov
- 80 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 PL kakaa
- 12 g kypriaceho prášku
- štipku soli
Na orechovú náplň:
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na krém:
- 40 g pudingového prášku
- 300 ml mlieka
- 30 g mliečnej čokolády (33 %)
- 2 PL kakaa
- 80 g práškového cukru
- 300 g masla
- 150 g mliečnej čokolády (33 %)
- 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
- 10 g masla
Na ozdobu:
- práškovú zlatú farbu
- 2 cl vodky
- plátkové jedlé zlato
Ako na to?
Na prípravu korpusu pomeľte vlašské orechy. Bielky vyšľahajte so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľahajte s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridajte pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešajte bielkový sneh. Korpus pečte v dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdeľte korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.
Orechovú náplň pripravte zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.
Krém pripravte uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridajte čokoládu a nechajte vychladnúť pod fóliou. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešajte.
Na korpusový plát naneste orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujte štyrikrát. Jeden plát nechajte nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dajte zachladiť.
Po vychladení kváder prerežte diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojte do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnite naspodok. Spoje potrite krémom a strechu zvonka natrite zvyšným krémom. Nechajte vychladiť.
Pripravte polevu. Zahrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte čokoládu. Dôkladne vymiešajte hladký krém a pridajte maslo pre lesk. Polevu nalejte na strechu, postriekajte čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobte jedlým zlatom.
Kraje orežte a strechu rozdeľte na 8 rovnakých kúskov.
25 50 75 90