Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Opitý Izidor podľa Pekárky týždňa Tonky. Takto bude dokonalý

Pripravte si tradičný sviatočný dezert podľa receptu finalistky Pečie celé Slovensko.

RECEPT: Opitý Izidor podľa Pekárky týždňa Tonky. Takto bude dokonalý Zdroj: STVR

„U nás je to jednoznačne koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole, najmä počas Vianoc. Tento, vo forme strechy, však vyzerá absolútne luxusne a pozdvihne tento dezert na úplne inú úroveň. A kombinácia vlašských orechov, rumu a kakaa zaručene ulahodí každému mlsnému jazýčku,“ uviedla autorka lahodného receptu.

Budete potrebovať

Na korpus:

  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g vlašských orechov
  • 80 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 12 g kypriaceho prášku
  • štipku soli

Na orechovú náplň:

  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na krém:

  • 40 g pudingového prášku
  • 300 ml mlieka
  • 30 g mliečnej čokolády (33 %)
  • 2 PL kakaa
  • 80 g práškového cukru
  • 300 g masla
Na čokoládovú polevu:
  • 150 g mliečnej čokolády (33 %)
  • 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
  • 10 g masla

Na ozdobu:

  • práškovú zlatú farbu
  • 2 cl vodky
  • plátkové jedlé zlato

Ako na to?

Na prípravu korpusu pomeľte vlašské orechy. Bielky vyšľahajte so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľahajte s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridajte pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešajte bielkový sneh. Korpus pečte v dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdeľte korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.

Orechovú náplň pripravte zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.

Krém pripravte uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridajte čokoládu a nechajte vychladnúť pod fóliou. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešajte.

Na korpusový plát naneste orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujte štyrikrát. Jeden plát nechajte nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dajte zachladiť.

Po vychladení kváder prerežte diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojte do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnite naspodok. Spoje potrite krémom a strechu zvonka natrite zvyšným krémom. Nechajte vychladiť.

Pripravte polevu. Zahrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte čokoládu. Dôkladne vymiešajte hladký krém a pridajte maslo pre lesk. Polevu nalejte na strechu, postriekajte čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobte jedlým zlatom.

Kraje orežte a strechu rozdeľte na 8 rovnakých kúskov.

25 50 75 90