Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Tajný recept na Jožkin rez odhalený. Teraz si ho môžete pripraviť aj doma

Ak chcete ohúriť svojich hostí, tento recept je presne to, čo potrebujete.

Tajný recept na Jožkin rez odhalený. Teraz si ho môžete pripraviť aj doma

Zaujal vás šťavnatý rez, ktorý piekli súťažiaci v semifinále šou Pečie celé Slovensko? Finalisti museli postup na jeho prípravu uhádnuť, vy však nemusíte. Odhaľujeme podrobný recept na vychýrený dezert od porotkyne Jožky.

Porotkyne Petra a Jožka v šou Pečie celé Slovensko

Potrebujete

Piškótový korpus

  • 4 vajcia
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g polohrubej múky
  • 35 g hrubej múky
  • 35 g oleja
  • 35 g vody

Maslový krém s lieskovo-orieškovou grilážou

  • 50 g kryštálového cukru
  • 250g plnotučného mlieka
  • 6 g vanilkového cukru
  • 10 g žĺtok
  • 200 g masla
  • 40 g pudingového prášku
  • 20 g rumu
  • 100 g lieskovo-oriešková griláž mletá

Jahodový džem s bazalkou

  • 300 g mrazených jahôd
  • 6 g čerstvej bazalky
  • 150 g želírovacieho cukru
  • Citrónová šťava z ½ citróna
  • Oriešková griláž
  • 80 g lieskových orieškov
  • 160 g kryštálového cukru

Dohotovenie

  • 600 g smotany na šľahanie 40 %

Porotkyne Petra a Jožka v šou Pečie celé Slovensko

Postupujte takto

Začneme prípravou cesta. Žĺtky vyšľaháme s tretinou preosiateho práškového cukru, následne pridáme olej a vodu. Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru a obe peny jemne spojíme. Potom pridáme preosiatu polohrubú a hrubú múku a dôkladne premiešame. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 25x25 cm. Pečieme pri teplote 160°C (horúci vzduch) 25 – 30 minút, kým cesto nezíska zlatistý vzhľad.

Medzitým pripravíme krém. Do hrnca dáme 2/3 mlieka, kryštálový cukor a vanilkový cukor a privedieme k varu. V zvyšnom mlieku zmiešame žĺtky a krémový prášok. Túto zmes prilejeme do horúceho mlieka a varíme, kým nevznikne hladký puding. Po jeho vychladnutí pridáme maslo a vyšľaháme do hladkej konzistencie. Na záver pridáme rum a jemne zomletú lieskovo-orieškovú griláž, čím krém obohatíme o nádhernú chuť.

Pokračujeme s ovocnou vrstvou. Mrazené jahody zmiešame s želírovacím cukrom a varíme, až kým nezískajú želatínovú konzistenciu. Potom zmes odstavíme z ohňa, pridáme čerstvú bazalku a citrónovú šťavu, a všetko spolu rozmixujeme do jemného pyré.

Ďalej si pripravíme karamel. Na panvici rozpustíme cukor a vytvoríme krásny karamel. Opečieme lieskové orechy, olúpeme ich a vmiešame do karamelu. Necháme vychladnúť a následne ich zomelieme na drobné kúsky.

Na záver vyšľaháme šľahačku. 300 g šľahačky vyšľaháme do pevnej konzistencie a nanesieme na vychladnutý korpus. Zvyšnú šľahačku použijeme na ozdobu – nastriekame ju na nakrájané kocky. Dezert dozdobíme ešte grilážou a karamelom, čím mu pridáme na vzhľade aj chuti.

25 50 75 90