Zaujal vás šťavnatý rez, ktorý piekli súťažiaci v semifinále šou Pečie celé Slovensko? Finalisti museli postup na jeho prípravu uhádnuť, vy však nemusíte. Odhaľujeme podrobný recept na vychýrený dezert od porotkyne Jožky.
Potrebujete
Piškótový korpus
- 4 vajcia
- 80 g práškového cukru
- 80 g polohrubej múky
- 35 g hrubej múky
- 35 g oleja
- 35 g vody
Maslový krém s lieskovo-orieškovou grilážou
- 50 g kryštálového cukru
- 250g plnotučného mlieka
- 6 g vanilkového cukru
- 10 g žĺtok
- 200 g masla
- 40 g pudingového prášku
- 20 g rumu
- 100 g lieskovo-oriešková griláž mletá
Jahodový džem s bazalkou
- 300 g mrazených jahôd
- 6 g čerstvej bazalky
- 150 g želírovacieho cukru
- Citrónová šťava z ½ citróna
- Oriešková griláž
- 80 g lieskových orieškov
- 160 g kryštálového cukru
Dohotovenie
- 600 g smotany na šľahanie 40 %
Postupujte takto
Začneme prípravou cesta. Žĺtky vyšľaháme s tretinou preosiateho práškového cukru, následne pridáme olej a vodu. Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru a obe peny jemne spojíme. Potom pridáme preosiatu polohrubú a hrubú múku a dôkladne premiešame. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 25x25 cm. Pečieme pri teplote 160°C (horúci vzduch) 25 – 30 minút, kým cesto nezíska zlatistý vzhľad.
Medzitým pripravíme krém. Do hrnca dáme 2/3 mlieka, kryštálový cukor a vanilkový cukor a privedieme k varu. V zvyšnom mlieku zmiešame žĺtky a krémový prášok. Túto zmes prilejeme do horúceho mlieka a varíme, kým nevznikne hladký puding. Po jeho vychladnutí pridáme maslo a vyšľaháme do hladkej konzistencie. Na záver pridáme rum a jemne zomletú lieskovo-orieškovú griláž, čím krém obohatíme o nádhernú chuť.
Pokračujeme s ovocnou vrstvou. Mrazené jahody zmiešame s želírovacím cukrom a varíme, až kým nezískajú želatínovú konzistenciu. Potom zmes odstavíme z ohňa, pridáme čerstvú bazalku a citrónovú šťavu, a všetko spolu rozmixujeme do jemného pyré.
Ďalej si pripravíme karamel. Na panvici rozpustíme cukor a vytvoríme krásny karamel. Opečieme lieskové orechy, olúpeme ich a vmiešame do karamelu. Necháme vychladnúť a následne ich zomelieme na drobné kúsky.
Na záver vyšľaháme šľahačku. 300 g šľahačky vyšľaháme do pevnej konzistencie a nanesieme na vychladnutý korpus. Zvyšnú šľahačku použijeme na ozdobu – nastriekame ju na nakrájané kocky. Dezert dozdobíme ešte grilážou a karamelom, čím mu pridáme na vzhľade aj chuti.
25 50 75 90