Táto sladká polievka je skôr lokálnou tradičnou pochúťkou a v mnohých častiach Slovenska je takmer neznáma.
Martina z Pečie celé Slovensko nám v rozhovore prezradila, ako sa k tomuto receptu dostala. Ak máte chuť polievku vyskúšať, pridávame aj recept, o ktorý sa podelila na sociálnych sieťach.
„Kedysi sa že vraj najskôr urobila štrúdľa s tvarohom a hrozienkami. Tá sa potom hodila do mlieka, v ktorom sa to miešalo až sa to potrhalo,“ opisuje pôvodný recept. Pri príprave polievky však tento originálny recept nepoužíva. „Dnes to tak nerobím. Spravíme slížové cesto a to tam hádžeme spolu s hrozienkami opraženými na masle,“ približuje svoj recept, ktorý pre všetkých zvedavcov uverejnila na Instagrame aj Facebooku.
„Túto polievku varím zásadne iba na Vianoce, hoci deti by ju jedli v jednom kuse. Ale o to viac sa na ňu po celý rok tešia a nezovšednie. Varím ju od Vianoc až po skončenie zimných prázdnin niekoľkokrát a to v niekoľkolitrových hrncoch. Vždy keď sa doje, varím ďalšiu dávku,“ uviedla v príspevku na Facebooku.
Ako na to
Pripraviť ju zvládne ktokoľvek a potrebujete naozaj iba pár surovín. Použiť môžete aj cesto na lasagne, široké rezance alebo si vyrobiť domáce.
- 3 l plnotučného mlieka
- 125 g masla
- 250 g hrozienok
- 4-5 ks celej škorice
- 3 ks vanilkového cukru
- hrnček kryštálového cukru
- 200 g lasagne
„V hrnci zohrejeme maslo. Prepláchnuté hrozienka na slabom ohni pražíme na masle až kým sa pekne nenafúknu. Potom prilejeme mlieko a pridáme škoricu, vanilku a cukor. Necháme zovrieť. Zatiaľ si nalámeme lasagne na menšie kúsky a vhodíme do vriacej polievky. Za občasného miešania uvaríme do mäkka. Hotovo!“
Dobrú chuť a dni plné pohody pri sviatočnom stole!