Úvod Novinky Šport
Čo sa zmenilo rok po olympijskej dopingovej afére v krasokorčuľovaní
Čo sa zmenilo rok po olympijskej dopingovej afére v krasokorčuľovaní

Čo sa zmenilo rok po olympijskej dopingovej afére v krasokorčuľovaní

Ako to vyzerá v súdnom procese s mladou Ruskou Kamilou Valijevovou?

Všetci čakali, že bude zlatá. Vtedy pätnásťročná Ruska Kamila Valijevová mala pred rokom v Pekingu našliapnuté na víťazstvo v súťaži krasokorčuliarok.

V tímovom turnaji predviedla famózny výkon. Stala sa prvou ženou, ktorá na olympijských hrách skočila štvoritý skok. Experti sa svorne zhodovali, že pred víťazstvom v individuálnej súťaži žien ju môže zastaviť len nejaká veľká katastrofa.

kamila-valijevova-olympiada-peking-volna-jazda.jpg

Na ustarostený výraz Kamily Valijevovej po voľných jazdách v Pekingu zabudne asi len málokto.

Tá prišla vo forme pozitívneho testu na doping. Podľa neho Valijevová užila zakázaný liek na srdce v kombinácii s ďalšími dvoma podobnými, ktoré však medzi zakázanými látkami neboli.

Všetky oči sa upierali na jej tím, no pri pätnásťročnej pretekárke na tréningoch zrazu neboli tréneri a na otázky novinárov ostala sama. Schovávala sa pred nimi do mikiny s kapucňou.

V súťaži žien napokon podľahla tlaku a nezískala žiadnu medailu. Krátko po olympiáde Rusko zaútočilo na Ukrajinu a dostalo zákaz štartovať na súťažiach. Doma sa však z Kamily stala legenda.

Privítali ju ako hrdinku, symbol Ruska čeliaceho tlaku západných médií. Tento naratív podporil aj Vladimir Putin, ktorý jej špeciálne gratuloval k šestnástym narodeninám a zároveň spochybnil výsledky dopingových testov. Nebolo to prvýkrát, čo režim použil športovcov ako nástroj propagandy.

kamila-valijevova-vladimir-putin.jpg

Nová voľná jazda

S príchodom novej sezóny, keď Ruskí pretekári mohli súťažiť len na domácom ľade, prišli aj nové programy. Hudba voľnej jazdy Kamily Valijevovej sa začínala komentárom reportérov západných médií o dopingovom škandále z olympijskej sezóny.

Bolo to nečakané, šokujúce,“ znel hlas športovej analytičky zo CNN, Christine Brennanovej. Potom slová utíchli a Kamila začala predvádzať zvyčajné pohyby na ľadovej ploche.

kamila-valijevova-volna-jazda-2022.jpg
Nová voľná jazda sa nesie v temnom duchu, Kamila ju na ruskom ľade predvádza v tmavých šatách s kapucňou.

Nečakaný a šokujúci. Práve taký bol aj nový program. Keby Valijevovej tím zodpovedný za výber hudby, nechal vo voľnej jazde ešte niekoľko sekúnd nahrávky zo CNN, diváci by počuli: „Človek sa nemôže ubrániť pocitu, že sleduje výsledok zneužívania dieťaťa.“ Reportérka hovorila práve o tíme, ktorý bol za Valijevovú zodpovedný.

Celá voľná jazda sa končila tak, že Kamila si schovala tvár do kapucne, čím jasne odkázala na olympijskú sezónu, keď sama čelila západným novinárom práve týmto spôsobom. Z krasokorčuliarky sa behom roka stal symbol.

Koniec svetovej kariéry?

V súčasnosti žiada Svetová antidopingová agentúra v súdnom spore pre Valijevovú štvorročný zákaz, ktorý by ju mohol vyradiť z olympijských hier v roku 2026. Rusko má však stále zákaz štartovať na podujatiach.

Ak by ho aj medzitým stiahli, môžeme polemizovať, či by jej telo poznačené tvrdým tréningom a zraneniami, bolo schopné konkurovať mladším krajankám. Už túto sezónu Valijevová na majstrovstvách Ruska skončila druhá za mladšou Sofijou Akatijevovou. A tak by bol zákaz len symbolický.

Prázdne miesto

peking-krasokorculovanie-tim-usa.jpg

Tím USA bez medailí.

Dopingová aféra mala ešte jednu stránku, nemenej smutnú. Pre pozitívny výsledok Valijevovej testu ostala úplne bez medailovej ceremónie súťaž družstiev, v ktorej mladá Ruska dopomohla svojmu tímu k víťazstvu.

Znamená to, že cenné kovy dodnes nedostali ani športovci zo Spojených štátov amerických a Japonska, ktorí skončili na druhom a treťom mieste za ruským družstvom. Podľa toho, ako dopadne vyšetrovanie škandálu, by športovci z USA napokon mohli dostať buď pôvodné striebro, alebo i zlato.

Rok po súťaži družstiev však stále nevedia svoj verdikt. Na sociálnej sieti Instagram zverejnil americký tím fotografiu, na ktorej krasokorčuliari držia prázdne krabičky na medailu.

25 50 75 90
TASR, Instagram/usfigureskating

Živé vysielanie ??:??

Televízia