Úvod Novinky Tipy z programu
Sex, alkohol, sláva a krásna Anita Ekberg: Sladký život od Felliniho
Sex, alkohol, sláva a krásna Anita Ekberg: Sladký život od Felliniho

Sex, alkohol, sláva a krásna Anita Ekberg: Sladký život od Felliniho

Snímka sa do dejín zapísala slávnou scénou nočného kúpania vo fontáne Di Trevi.

Týmto dielom vtrhla do histórie moderného filmu revolúcia, nielen v Taliansku, kde Sladký život vyvolal nevídaný škandál, predovšetkým prudkou reakciou katolíckej cirkvi, ktorá mu udelila pečať zakázaného filmu, neprístupného všetkým. Divákmi a odbornou verejnosťou bol však prijatý mimoriadne dobre, stal sa najúspešnejšou snímkou Federica Felliniho v kinách.

sladký život Anita Ekberg a Marcello Mastroianni vo filme Sladký život.

V slávnej kronike dekadentnej bohémskej spoločnosti od skvelého talianskeho režiséra sú jedinými hodnotami sláva, alkohol a sex. Sprievodcom po tomto svete je mladý playboy a bulvárny novinár Marcello (v podaní Marcella Mastroianniho), ktorý strávi niekoľko dní v spoločnosti filmovej divy Sylvie (Anita Ekberg). Marcello sníva o tom, že raz vykoná niečo skutočné a dobré, zatiaľ je však lapený v pasci nočných klubov, večierkov a extravagancií. Jeho snaha venovať sa serióznemu spisovateľskému remeslu sa stráca vo víre sladkého života.

sladký život Anita Ekberg ako Sylvia v slávnej scéne vo fontáne Di Trevi.

Príbeh je členený siedmimi svitaniami a siedmimi súmrakmi, ktoré oddeľujú jednu preflámovanú noc od druhej. Film je plný alegorických výjavov na pomedzí sna a skutočnosti, pozemského a posvätného, skutočného a imaginárneho. Snímka získala Zlatú Palmu na MFF Cannes, Oscara za najlepšie kostýmy či ocenenie BAFTA pre najlepší film. Slávny Nino Rota si za hudbu k filmu vyslúžil nomináciu na prestížne ocenenie Grammy.

Do dejín filmu sa snímka z roku 1960 zapísala najmä slávnou scénou nočného kúpania vo fontáne Di Trevi.

Snímku Sladký život vysielame vo štvrtok 20. augusta o 21:35 na Dvojke.

(foto: Pathé Consortium Cinéma)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia