Úvod Novinky Tipy z programu
Prečo je na Slovensku populárny pervitín a ako skončiť s fajčením?
Prečo je na Slovensku populárny pervitín a ako skončiť s fajčením?

Prečo je na Slovensku populárny pervitín a ako skončiť s fajčením?

Gregor Mareš sa bude vo štvrtkovom Experimente rozprávať s psychologičkou Zuzanou Kamendy.

Prečo je alkohol najproblémovejšou drogou na Slovensku? Odpoveď prinesie vo vedeckej talkshow Experiment vo štvrtok o 22:15  na Dvojke psychologička Zuzana Kamendy. Rozprávať bude aj o tom, koľko sa u nás pije. Objasní, či existuje bezpečná dávka alkoholu alebo je každé pitie rizikové.

 


O alkohole

Psychologička tiež povie, v akom veku začínajú deti na Slovensku piť alkohol. Vysvetlí, ako vyzerá liečba závislosti od alkoholu. Je cieľom liečby, aby pacient úplne prestal piť alkohol alebo stačí, ak zníži spotrebu?


Zuzana Kamendy pohovorí aj o výskume účinnosti jednotlivých typov terapie závislosti od alkoholu a povie, prečo je základom liečby takzvaná režimová liečba. Prednesie, akú majú v centre úspešnosť pri liečbe závislosti od alkoholu a pohovorí aj o diagnostike chronického pitia.

Nikotín, marihuana, tvrdé drogy...

V ďalšej časti bude psychologička hovoriť o nikotíne a gamblingu. Odpovie, či je nikotín druhou najnebezpečnejšou drogou na Slovensku, aká silná je závislosť od nikotínu a poradí, ako s fajčením skoncovať. Potom vysvetlí, prečo považuje marihuanu za „zradnú" a vysvetlí zvýšenú popularitu pervitínu v Česku a na Slovensku v porovnaní s inými krajinami.

Bude reč aj o kokaíne a heroíne - prečo je u nás menej závislých od kokaínu ako v západných krajinách a prečo je heroín už niekoľko rokov na ústupe.


Aký je trend?

Odborníčka vysvetlí, čo je závislosť, či k nej existujú predispozície a prečo majú so závislosťou od drog problémy skôr muži ako ženy. Kamendy odpovie, prečo je delenie na mäkké a tvrdé drogy chybné, či existuje „typické" poradie, v akom sa užívajú drogy a zaujme postoj k tvrdeniu, že drogy rozširujú obzory a prebúdzajú kreativitu.

Ak vás téma drog zaujíma a chceli by ste vedieť, či sú väčším problémom nelegálne alebo legálne drogy, nezabudnite sledovať Experiment vo štvrtok o 22:15  na Dvojke. Ak milujete vedu a radi si vypočujete názory odborníkov na rôzne témy ako napríklad stále častejšie skloňované očkovanie proti Covidu-19 či budúcnosť pandémie, pozrite si staršie epizódy Experimentu v našom webovom archíve zadarmo a bez reklamy.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia