Úvod Novinky Tipy z programu
Dokument o revolúcii, ktorá ovplyvnila celý svet
Dokument o revolúcii, ktorá ovplyvnila celý svet

Dokument o revolúcii, ktorá ovplyvnila celý svet

Historický dokument zobrazujúci život na Kube počas Castrovej vlády.

19.1. odvysiela Dvojka o 20:10 prvú časť dvojdielneho dokumentu: Kuba, revolúcia a svet, ktorý vám priblíži históriu a politické pozadie kubánskeho štátu v minulom storočí.

Príbeh Kuby je príbehom Studenej vojny a príbehom politických dejín 20.storočia a tiež je to aj unikátny príbeh malej ostrovnej krajiny. Špióni, politici i diplomati vám priblížia historické pozadie tohto štátu, ktorého revolúcia sa stala jedným z najvýraznejším symbolom vojny, čo tak výrazne ovplyvnila politický vývoj na celom svete: Studenej vojny medzi Západom a Východom. Spojené štáty sa neúspešne pokúsili zlikvidovať vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra, ktorý sa v roku 1959, po uchopení moci, pridal ku komunistickému bloku. Napriek dlhoročnej ekonomickej izolácii sa však Kuba stala významným hráčom v latinsko-americkom svete i v Afrike. kuba 2.png

Zaujímavosti, ktoré ste o Fidelovi Castrovi vôbec netušili.

  • Fidel Castro sa narodil ako nemanželské dieťa v roku 1926 neďaleko mestečka Birán. Jeho rodinu tvorili bohatí farmári, ktorí vlastnili množstvo plantáží.

  • · Navštevoval jezuitské školy v Santiago de Cuba a v Havane. Neskôr študoval právo na, kde sa už počas svojho študentského života zapojil do politiky. Na univerzite viedol rôzne študentské protesty.

  • Pre väčšinu bol známy tým, že rád fajčil cigary, no jeho tvár bola veľmi známa aj vďaka ikonickej brade. Tú si začal udržiavať už ako mladý revolučný bojovník, keď žil ukrytý v horách. Brada však nebola iba symbolom partizánskeho bojovníka, jeho primárnym dôvodom bol čas, ktorý si chcel ušetriť holením.

  • Castro bol známy tým, že jeho prejavy trvali niekedy aj niekoľko hodín. Jeho najdlhším prejavom bol z roku 1986, ktorý trval až 7 hodín a 19 minút a prezentovaný bol v Havane.

  • Na jeho osobu bolo dokopy zinscenovaných 634 atentátov a všetky sa mu podarilo prežiť. Väčšinu z nich naplánovala americká CIA a medzi najbežnejšie možnosti, ako sa Castra chceli zbaviť boli smrteľné pilulky alebo otrávené cigary.

  • V Roku 2012 ho svetoznámy magazín Time zaradil do svojho zoznamu 100 najvplyvnejších osobností všetkých čias.

  • Vládnuce obdobie Fidela Castra tvorilo dlhých 49 rokov. O post prezidenta sa odmietol naďalej uchádzať v roku 2008 kvôli jeho zdravotným problémom. Ako svojho nástupcu zvolil svojho brata Raúla Castra.

  • Fidel Castro zomrel v novembri 2016 v Havane. Po jeho smrti bol vyhlásený deväťdňový štátny smútok.

Foto: ARTE France

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia