Úvod Novinky Tipy z programu

Súmrak bossov: Zločin a trest po slovensky

RTVS svojim divákom znova prináša úspešný seriál Súmrak bossov o mafii na Slovensku.

Súmrak bossov: Zločin a trest po slovensky

Po veľkom úspechu z roku 2017 si dokumentárnu sériu môžu vychutnať diváci Jednotky vždy v stredu večer po 22:30. Súmrak bossov odhaľuje, aký je príbeh drog na Slovensku, ako skončila najznámejšia zločinecká skupina z Dunajskej stredy a kto bol najväčší pán Zemplína. Sledujte historky zo slovenského podsvetia obohatené o výpovede expertov v boji so zločinom či špičkových slovenských novinárov. Seriál je pokračovaním úspešného dokumentu Mafiáni.


Len jeden boss na jedno mesto


Najbližšiu stredu, 27.1.2021 uvidíte príbeh Dunajskej Stredy - mesta, ktoré bolo príliš malé pre dva dravé gangy a napokon sa stalo dejiskom najmasovejšej mafiánskej popravy, aká sa kedy odohrala na Slovensku, keď v marci roku 1999 zavraždili v dunajskostredskom bare Fontána až desiatich členov skupiny okolo Tibora Pápaya. Vraždu mal zosnovať konkurenčný boss Ladislav Sátor, ktorého skupina bola známa svojou extrémnou brutalitou.



Diváci, ktorých fascinujú veľké krimi prípady, si na svoje prídu aj v ďalších epizódach seriálu Súmrak bossov. Čo sa napríklad stane po smrti pána podsvetia hlavného mesta? Príbeh Bratislavy z čias po vražde Miroslava Sýkoru v roku 1997 dokazuje, že nie vždy musí prísť nová a konkurenčná mafiánska skupina. Nový boss sýkorovcov Róbert Lališ mal na najhoršie zločiny dokonca svoje vlastné vražedné komando. Na mafiána, ktorého prezývali Kýbel, napokon vydali zatykač a obžalovali ho z niekoľkých vrážd. Dnes je už odsúdený na doživotie.

Robert Lališ 'Kýbel' na pojednávaní

Mafián Róbert Lališ na pojednávaní. Foto: TASR.


Ohavní kyselinári aj kráľ lykožrútov Vareha


Usvedčili a odsúdili aj skupinu, z ktorej zločinov sa len ťažko spamätáva. Hoci po ich vraždách nezostali žiadne, telá, spravodlivosť v tomto prípade predsa len zvíťazila. Reč je o brutálnom gangu známom aj pod menom kyselinári. Títo muži robili podvody na daniach pomocou bielych koní, ktoré sa niekedy stali nepohodlnými a gang kyselinárov sa ich zbavil tak, že ich telá nechal rozložiť v žieravinách. Metóda sa napokon stala osudnou aj ich bossovi Františkovi Mikerovi, ktorý bol mozgom podvodov na daniach.


Nie každý boss vraždí a rozkladá svoje obete v kyseline. Jedného z najznámejších, Mikuláša Varehu, odsúdili pre dane. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že oproti ostatným ide v jeho prípade len o akési úsmevné odľahčenie. Zemplínčania boli "jeho ľudia," vykazoval obchody s lykožrútmi, ktoré vraj zbieral do vedierok a kŕmil nimi bažanty. Mikuláš Vareha ale tiež staval čierne stavby, na rokovania chodil s pištoľami za opaskom, na fiktívnych obchodoch získal viac ako 32 miliónov eur. Mikuláš Vareha je dnes síce na slobode, no s náramkom na monitorovanie pohybu. Vo väzení bol takmer deväť rokov.


Ak sú kontroverzní ľudia ako Mikuláš Vareha, krimi prípady či mafia to, čo si vždy získa vašu pozornosť, nezabudnite sledovať seriál Súmrak bossov každú stredu na Jednotke po 22:30.

25 50 75 90

Dajte vedieť vašim priateľom a známym.