Úvod Novinky Tipy z programu
Príbeh Slováka, ktorého meno nesie mesto aj vodné dielo
Príbeh Slováka, ktorého meno nesie mesto aj vodné dielo

Príbeh Slováka, ktorého meno nesie mesto aj vodné dielo

Vojak Jozef Gabčík. Sledujte premiéru ďalšej časti Slovenského panteónu.

Slovenský panteón pokračuje novou epizódou v nedeľu večer na obrazovkách Jednotky. Ďalší diel dokudrámy bude venovaný pamiatke Jozefa Gabčíka. Bol to slovenský vojak, ktorý pôsobil v exilovej československej armáde. Bol takisto súčasťou operácie Antropoid.

Gabčík sa narodil v roku 1912 v Poluvsí, ktoré je dnes mestskou časťou Rajeckých Teplíc. Už ako 15-ročný odišiel do susednej Českej republiky, kde pôsobil v rodine kováča. Sám sa začal venovať tomuto remeslu a vyučil sa nielen za kováča, ale aj zámočníka.

Zručný remeselník, šikovný vojak

Na jeseň v roku 1932 nastúpil do vojenskej služby v Košiciach. Mal výborné výsledky a jeho kariéra začala naberať na obrátkach. Z desiatnika sa neskôr stal čatár. Pracoval ako civilný zamestnanec vo vojenskej továrni na výrobu bojových plynov v Žiline. Po nehode, pri ktorej sa nadýchal plynov ho preložili do skladu v Martine.

Jeho meno nesie nielen mesto Gabčíkovo, ale aj známe vodné dielo, ktoré začali budovať v roku 1977 v katastri mesta. V Bratislave, Žiline a Martine po ňom pomenovali ulice. In memoriam boli Jozefovi Gabčíkovi udelené hodnosti brigádny generál a neskôr generálmajor.

Sledujte v nedeľu večer na Jednotke o 20:30 hod. príbeh tohto výnimočného Slováka. Predošlé vydania Slovenského panteónu nájdete v našom online archíve. Zadarmo a bez reklamy.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia