Úvod Novinky Tipy z programu

Digitálne vyretušovaný film z roku 1966 na obrazovkách RTVS

Snímku, ktorá zachytáva veľkonočné zvyky na Liptove, si môžete pozrieť na Veľkonočný pondelok ráno na Dvojke.

Digitálne vyretušovaný film z roku 1966 na obrazovkách RTVS

Presne 11. apríla 1966 mohli diváci prvýkrát vidieť folklórny film Veľká noc prichodí, bude i kúpačka. Čiernobiely televízny film zachytáva jarné a veľkonočné zvyky na Liptove v autentickej podobe. Hádzanie Moreny, varenie šúľkov na „šúľkovú nedeľu", zdobenie kraslíc „motúzikovou" metódou alebo farebnými vlnami, chodenie muzikantov po dedine, oblievačka, jarné hry a tancovačky dievčat na lúke, príprava kroja na tancovačku...

Počas tohtoročnej Veľkej noci čaká divákov vo sviatočnom vysielaní Dvojky lahôdka - po vyše polstoročí budú môcť sledovať tento výnimočný film v novej kvalite - po prvýkrát vo vysokom rozlíšení a s digitálnou retušou.

RTVS záleží na zachovávaní kultúrneho dedičstva, o ktoré sa usiluje aj v čase pandemických obmedzení, pričom dodržuje prísne hygienické opatrenia.

Veľká noc prichodí, bude i kúpačka v obnovenej premiére na veľkonočný pondelok 5. apríla o 9:35 hod. na Dvojke. Ešte predtým o 8:50 hod. na Trojke si môžete na porovnanie pozrieť, ako tento film vyzeral pred úpravami po rokoch vysielania.

Ako sa upravuje film do novej kvality:

· na digitálne retušovanej verzii pracoval 4-členný tím 2 mesiace.

· napriek tomu, že pôvodný filmový materiál je kvalitne uskladnený, čas na ňom zanecháva isté stopy, preto sa musí fyzicky skontrolovať a chemicky vyčistiť, až následne môže začať proces digitalizácie.

· celý film prešiel kompletnou úpravou, ktorá predstavuje naskenovanie do vysokého rozlíšenia, vďaka ktorému ho diváci môžu sledovať už v HD kvalite.

· navyše sa realizoval proces digitálnej retuše, čím došlo napr. aj k odstráneniu poškodení po obrazovej stránke.

· vykonali sa tiež jasové korekcie, aby sa vrátila vernosť pôvodného umeleckého stvárnenia.

· zvuk sa digitálne retušoval v Slovenskom rozhlase, kde sa odstránili všetky technické i zvukové nedostatky.

25 50 75 90