Úvod Novinky Tipy z programu
Zázračný oriešok predstaví s maskotom Breptíkom najkrajšie rozprávky
Zázračný oriešok predstaví s maskotom Breptíkom najkrajšie rozprávky

Zázračný oriešok predstaví s maskotom Breptíkom najkrajšie rozprávky

V Piešťanoch od 17. do 20. mája bude XII. ročník festivalu rozhlasových hier pre deti a rodinu.

Už XII. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok 2022 Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR Natálie Milanovej, veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Tomáša Tuhého a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča.

„Festival zostane verný charakteru rozhlasového sviatku s pestrými farbami, knihou a najmä detským svetom v hlavnej úlohe.“

Týmito slovami charakterizovala súťažnú prehliadku rozhlasovej tvorby vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

Zuzana-Belková-Stanislav-Háber-RTVS

Okrem odbornej na festivale vyhodnotia rozprávky aj tri detské poroty a v programe sa objavila aj pozvánka na verejnú nahrávku zábavnej relácie Skúška sirén o 19 h v Kursalone v stredu 18. mája.

Jej autorov Tomáša Hudáka a Sama Trnku od klavíra bude dopĺňať herec Kamil Mikulčík a hostka herečka Eva Pavlíková spolu s hudobnou skupinou Vrbovskí víťazi.

V rámci festivalu budú môcť poslucháči na viacerých rozhlasových okruhoch RTVS nasať atmosféru prehliadky toho najlepšieho, čo slovenskí autori pripravili pre detský svet fantázie.

Orieškove-Knihotúlanie-pozvánka-RTVS

Rozhlasové rozprávky patria dlhé roky k tomu najpočúvanejšiemu, čo pre deti pripravuje RTVS spolu s množstvom vynikajúcich tvorcov, z ktorých osobne príde aj herec František Kovár.

Program živých vysielaní

Hneď v prvý deň prehliadky v utorok 17. mája sa ozve živé vysielanie Rádia Devín v čase od 8 h do 10 h z piešťanskej reštaurácie Astória Villa.

Z tohto miesta je pripravené aj živé vysielanie Rádia Slovensko v čase od 14 h do 16 h s reláciou Popoludnie s Ivanou Ilgovou a Romanom Bombošom, ktorí vyspovedajú celý rad zaujímavých tvorivých osobností.

Breptík-Stanislav-Háber-RTVS

Na slávnostnom večeri XII. ročníka festivalu Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe odovzdá v utorok 17. mája generálny riaditeľ Jaroslav Rezník Cenu RTVS.

Živé vysielanie z festivalu bude pokračovať na Rádiu Devín v stredu 18. mája od 14 h v relácii Ladenie rovnako z piešťanskej reštaurácie Astória Villa.

Na ďalšom rozhlasovom okruhu sa so živým vysielaním zapojí do diania na festivale relácia Popoludnie s Rádiom Regina Západ vo štvrtok 19. mája od 13 h do 17 h rovnako z vysielacieho pracoviska RTVS v reštaurácii Astória Villa v Piešťanoch.

Verejnú nahrávku programu pripravilo Rádio Junior s rozhlasovým škriatkom Breptíkom na piatok 20. mája v Mestskej knižnici na Školskej ulici v Piešťanoch.

Široká ponuka podujatí

Celý rad sprievodných podujatí festivalu budú môcť od 17. do 20. mája navštíviť záujemci vo viacerých kultúrno spoločenských priestoroch.

Budú prebiehať v kultúrnych zariadeniach Piešťan najmä v Mestskej knižnici, ale aj v Kursalone – KC Apolin, v Dome umenia, v Kultúrnom centre ARTA, v Kultúrno spoločenskom centre Fontána, no aj v ZŠ vo Veľkých Kostoľanoch, v ZŠ a MŠ v Považanoch, v CVČ v Drahovciach, na Gymnáziu J. B. Magina vo Vrbovom, v ZŠ Krakovany, či aj v Kúpeľoch Smrdáky.


Pán-Nápad-zachraňuje-svet-pozvánka-RTVS

Vystúpenia prisľúbili autori ako Marta Hlušíková, Daniela Olejníková, Alexandra Salmely, Ján Uličiansky, Daniel Hevier, Václav Šuplata, Marek Vadas, Viliam Klimáček a mnohí iní.

Víťazov poslucháčskej súťaže a celý program festivalu nájdete aj na internetovej adrese www.zazracnyoriesok.sk

Návštevníci sa dozvedia viac nielen o zákulisí prípravy rozhlasových rozprávok, ale budú si môcť pozrieť aj viacero výstav výtvarného či knižného spracovania obľúbených detských príbehov a relácie si môžete vypočuť v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia