Úvod Novinky Tipy z programu
Božidara Turzonovová: Herecká dáma slávi jubileum vo vysielaní RTVS
Božidara Turzonovová: Herecká dáma slávi jubileum vo vysielaní RTVS

Božidara Turzonovová: Herecká dáma slávi jubileum vo vysielaní RTVS

Mama pochádzala zo Srbska a otec bol Macedónec, herečka patrí k ozdobám Slovenského národného divadla.

Herecká diva sa narodila v bulharskom hlavnom meste v Sofii (28. mája 1942) v zmiešanej rodine, keď mama mala srbskú a otec macedónsku národnosť.

Vyrastala však v Bratislave a po štúdiu VŠMU (1963) sa stala členkou Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes.

Vydala sa za hereckého kolegu Jozefa Adamoviča, s ktorým vychovali dve dcéry.

Do Siene slávy OTO bola uvedená v roku 2017 a cenu DOSKY získala za najlepší herecký výkon sezóny v inscenácii Pohania v roku 2012.

Za celoživotnú tvorbu získala Cenu Jozefa Kronera v roku 2009, vysoké štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy jej udelil prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2008.

koláž-Milan-Prekop-RTVS

Laureátkou Krištáľového krídla sa stala už v roku 1997 a vtedy získala aj prestížneho Českého leva u našich susedov v Prahe za film Orbis Pictus.

V piatok 27. mája si vo vysielaní RTVS na Dvojke pripomenieme herecké umenie Božidary Turzonovovej spolu s ďalšou májovou jubilantkou Emíliou Vášáryovou v inscenácii Dobrodružstvo pri obžinkoch spolu s Michalom Dočolomanským, Oldom Hlaváčkom, Dušanom Jamrichom a Ivanom Mistríkom.

Réžiu mal v roku 1968 v rukách legendárny Karol L. Zachar, ktorý napísal aj scenár podľa klasického diela (1862) Jána Palárika.

Na Dvojke v rámci cyklu Herecké legendy uvidíte aj rozhovor Emila Horvátha o životnej ceste Božidary Turzonovovej a budú vždy v sobotu vysielané štyri nadväzujúce inscenácie.

21. mája to bude Hviezdoslavov epos Hájnikova žena z roku 1971 v réžii Jozefa Pálka.

V inscenácii divadelnej hry Jožko Púčik a jeho kariéra z roku 1983 od režiséra Petra Opáleného zažiari opäť herecká diva 28. mája na obrazovke Dvojky.

V rovnaký deň jubilea 28. mája sa bude týmto vzácnym jubileom a celoživotnou tvorbou hereckej legendy Božidary Turzonovovej zaoberať aj relácia Rádia Slovensko Zrkadlenie s Hanou Beranovou od 22,20 h.

V sobotu 28. mája si umenie Božidary Turzonovovej pripomenieme v Rádiu Devín v rozhlasovej hre Jany Bodnárovej: Prípad.

Režisérka Yvonne Vavrová na Dvojke predstaví v deň jubilea 28. mája nový dokument RTVS Božská Božidara o tejto hereckej osobnosti hlboko zapísanej v našej kultúre.

Na nedeľu 29. mája Rozprávkové Rádio Devín vysiela od 9 h do 10 h Čertovskú rozprávku, ktorú hlasom zahrala Božidara Turzonovová s hereckými legendami, akými boli Karol Machata, Ľubo Roman, František Dibarbora, Viera Bálintová a Anna Bučinská.

Na Jednotke uvidíme v nedeľu 29. mája Božidaru Turzonovovú o 14,45 h v relácii Takí sme boli so zaujímavými hosťami. S priateľkou herečkou Ninou Divíškovou, obľúbeným kolegom Štefanom Kvietikom, či študentom Csongorom Kassaiom. Spievať bude herečka Lenka Barilíková za doprovodu VVsystému Vlada Valoviča.

Zároveň Jednotka uvedie v tento deň 29. mája o 15,50 h legendárny český film Božská Ema z roku 1979 o vynikajúcej českej opernej speváčke Eme Destinovej, kde v réžii velikána českého hraného filmu Jiřího Krejčíka oslňuje v hlavnej úlohe Božidara Turzonovová divákov už desiatky rokov.

Božidara-Turzonovová-Csongor-Kassai-RTVS

Rakúsky bestselerista Stefan Zweig zomrel v roku, kedy sa Božidara Turzonovová narodila, aby podľa jeho románu Amok vznikol silný filmový príbeh v réžii Martina Hollého ml. z roku 1977. My ho môžeme opäť vidieť v sobotu 4. júna na Dvojke.

Štvoricu cyklu Herecké legendy v sobotu 11. júna na Dvojke uzavrie v réžii Franeka Chmiela komédia A čo ja, miláčik?, kde si Božidara Turzonovová zahrala po boku Martina Hubu rolu podvádzanej manželky.

Doterajšie dielo hereckej legendy Božidary Turzonovovej si RTVS pripomína symbolicky v roku, kedy si pripomíname storočnicu slovenského filmu, v ktorom táto umelkyňa zanecháva výraznú stopu pre mnohé generácie nielen slovenských divákov. 25 50 75 90
Foto: RTVS - Milan Prekop, Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia