Úvod Novinky Tipy z programu
Spoznajte legendu potápania. RTVS ponúka tento týždeň program plný emócií
Spoznajte legendu potápania. RTVS ponúka tento týždeň program plný emócií

Spoznajte legendu potápania. RTVS ponúka tento týždeň program plný emócií

RTVS pre vás pripravila aj tento týždeň zaujímavý program s prvotriednymi hercami svetového formátu.

Najprv objavíte podmorský svet v biografii o legende potápania a v strede týždňa si budete môcť pozrieť mrazivý dokument o vrahovi Johna Lennona.

August je aj v znamení výročia SNP i vpádu vojsk do ČSSR z roku 1968. Oba tieto historické momenty si tento týždeň pripomenieme filmovými dielami. A chýbať nebude ani krimi so slávnym detektívom Herculom Poirotom, Smrť na Níle.

Že ste sa s týmito dielami ešte nestretli? Nevadí. Ponúkneme vám krátku ochutnávku z každého z nich.

Hovoriť budeme o filmoch:

  • Odysea (70% ČSFD)
  • Posadnutý celebritou (66% ČSFD)
  • Môj neznámy vojak (60% ČSFD)
  • Smrť na Níle (80% ČSFD)
  • Keby som mal pušku (80% ČSFD)

Odysea


Na začiatku týždňa vás zoberieme pod hladinu oceánov sveta. V životopisnej dráme Odysea spoznáte neúnavného francúzskeho oceánografa a bádateľa, Jacquesa-Yvesa Cousteaua.

Snímka sleduje život potápača, milovníka mora a neskutočného dobrodruha. Podmorský svet odhaľuje vo filme Cousteaua nielen ako milovníka života a mora, ale aj ako otca.

Dej filmu zobrazuje legendu potápania v čase, kedy na vysnívanej vile na pobreží stredozemného mora, zasväcuje do tajov potápania aj svojich dvoch synov Philippa a Jeana-Michela.

Vášeň pre more a dobrodružstvo má však preňho väčšiu moc ako rodinná idylka. Dokonca je pre to ochotný obetovať vzťah s citlivým Philippom. Keď však hľadajú k sebe cestu späť, je to práve oceán, ktorý ich spája.

Hlavnú úlohu francúzskej legendy stvárňuje Lambert Wilson, ktorého si môžete pamätať aj z Matrixu ako Merovingiana. Jeho manželku zase hrá krásna Audrey Tautou, známa z filmu Amélia z Montmartru či Da Vinciho kód.

Hviezdne herecké obsadenie dopĺňajú nádherné podmorské zábery a skvelé technické spracovanie.

Film Odysea dávame na Jednotke v pondelok o 20:30 h.

Posadnutý celebritou

Britský dokument prináša pohľad na psychický svet páchateľov a ich obetí. Tentokrát odhalí šialenca menom Mark David Chapman. Fanúšik so zvrátenou mysľou tak obdivoval Johna Lenonna, až ho 8. decembra 1980 smrteľne postrelil. Ako sa niečo podobné môže udiať a do čoho všetkého dovedie človeka posadnutosť, odhalíte práve v tomto dokumente.

Posadnutý celebritou vysielame na Dvojke v utorok o 20:10 h.

Smrť na Níle


Adaptáciu slávnej detektívky Agathy Christie si môžete vychutnať v piatok večer. Populárny a neomylný Hercule Poirot vyšetruje vraždu z nešťastnej lásky. Na palube luxusného parníka sa vydáva na cestu po Níle spolu s ďalšími členmi, ktorí sú svedkami hroznej udalosti. Avšak niekto z nich svoj šok a zhrozenie dokonale predstiera. Hercule Poirot tak musí opäť vytiahnuť svoju genialitu neomylného detektíva.

Smrť na Níle z roku 1978 vysielame na Dvojke v piatok o 22:10 h.

Výročie augusta ´68 i SNP

August 1968 bol v bývalej ČSSR najťažším mesiacom. Mnohí z nás si ešte spomínajú, ako sa po uliciach Bratislavy či Prahy valili vojská Varšavskej zmluvy. Trpké pripomenutie týchto dní ponúkneme v dokumente Môj neznámy vojak.


V tomto spracovaní historických udalostí spoznáte príbeh muža, ktorý mal ostať navždy zabudnutý. Pri prezeraní rodinného albumu sa ukrajinská režisérka dostala k nezvyčajnej fotografii. Mala nožnicami vystrihnutú postavu. Išlo o jej prastrýka, ktorý bol súčasťou okupačných vojsk z augusta 1968. Ako sa s minulosťou rodiny napokon vyrovnáva, zobrazila v diele Môj neznámy vojak.

Experimentálny dokument vysielame vo štvrtok na Dvojke o 20:10 h.

Slovenské národné povstanie (SNP) z 29. augusta 1944 si pripomenieme tento týždeň zlatou klasikou. Film Keby som mal pušku z roku 1971 vznikol podľa predlohy Milana Ferka. Jeden z vrcholov slovenskej kinematografie zobrazuje udalosti okolo SNP detskými očami. S vtipným nadhľadom a ukážkou detskej fantázie ponúkol režisér Štefan Uher výnimočný pohľad na trpké udalosti z vojny.

Film Keby som mal pušku vysielame v nedeľu na Jednotke o 16:15 h.

Ďalší program RTVS

Okrem filmov RTVS ponúka divákom aj poriadnu porciu zábavy. Počas tohto týždňa môcť sledovať aj reprízy populárnych relácií ako Neskoro večer, Záhady tela, Čo ja viem či šou Pečie celé Slovensko.

V premiére si môžete vychutnať skvelého Lukáša Vaculíka v seriáli Orchanca, ktorý vysielame pravidelne každý štvrtok večer na Jednotke o 20:30 h.

Väčšinu z našich programov vám ponúkame aj v našom online archíve. Tak neprepínajte a sledujte náš TV program celý týždeň aj vy.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia