Skôr, ako celé Slovensko začne opäť piecť s druhou sériou Pečie celé Slovensko v nedeľu 2. októbra na Jednotke, prinášame recept na lahodnú slivkovú-jablkovú štrúdľu.
Tá sa objaví vo filme Svadobná štrúdľa a slivkové šťastie, ktorý si môžete pozrieť vo štvrtok (29. septembra) o 20:30 hod na Jednotke.
Recept na slivkovo-jablková krémová štrúdľa podľa starej mamy Berty
Suroviny:
- 400 g preosiatej múky
- 1 štipka soli
- 1 vajce
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- cca 1/8 l vlažnej vody
- jablká, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- slivky odkôstkované (vhodné sú aj nakladané alebo rozmrazené slivky)
- k ovociu cukor, škoricu a trochu rumu
- 200 ml sladkej smotany
- 200 gramov kyslej smotany
- 1 polievková lyžica cukru
- 2 vajcia
- 200 ml sladkej smotany
- ½ šálky kyslej smotany
- 80 gramov cukru
- 1 balíček vanilkového cukru alebo polovica struku čerstvej vanilky
- 250 ml mlieka
- Múku so soľou, vajcom, slnečnicovým olejom a vlažnou vodou vymiesime na hladké cesto. Necháme chvíľu odležať.
- Medzitým si ošúpeme jablká, nakrájame na tenké plátky a zmiešame s trochou cukru a škorice.
- Slivky odkôstkujeme a poprášime cukrom a škoricou. Podľa chuti pokvapkáme trochou rumu.
- Cesto rozdeľte na tri rovnako veľké kusy a každý rozvaľkajte na tenko. Najlepšie je tiež opatrne cesto roztiahnuť ručne.
- Sladkú a kyslú smotanu zmiešame s 1 polievkovou lyžicou cukru a rozotrieme na povrch cesta. Potom navrch dáme jablká a/alebo slivky podľa chuti a opatrne stočíme do troch štrudlí.
- Uložíme vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy. Suroviny na polevu dobre premiešame a za stáleho miešania pomaly zohrievame v hrnci. Nevaríme!
- Teplou zmesou polejeme štrúdle. Navrch dáme ešte pár kúskov masla a zvyšnú kyslú smotanu (1/2 šálky) a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
- Keď je štrúdľa navrchu chrumkavá dozlatista upečená (asi po 1 hodine), vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť. Posypeme trochou práškového cukru a podávame teplé s vanilkovou zmrzlinou.
Želáme dobrú chuť k štrúdli, ktorá vám môže spríjemniť pozeranie filmu Svadobná štrúdľa a slivkové šťastie alebo prvú epizódu Pečie celé Slovensko 2.
Tento recept pochádza z kuchárskej knihy Hochzeitsstrudel und Zwetschgenglück" od Angeliky Schwarzhuber, uvádza portál daserste.de.
25 50 75 90