Úvod Novinky Tipy z programu
Upečte si slivkovo-jablkovú štrúdľu ako z filmu
Upečte si slivkovo-jablkovú štrúdľu ako z filmu

Upečte si slivkovo-jablkovú štrúdľu ako z filmu

Recept pochádza z filmu Svadobná štrúdľa a slivkové šťastie, ktorý odvysiela Jednotka vo štvrtok večer.

Skôr, ako celé Slovensko začne opäť piecť s druhou sériou Pečie celé Slovensko v nedeľu 2. októbra na Jednotke, prinášame recept na lahodnú slivkovú-jablkovú štrúdľu.

Tá sa objaví vo filme Svadobná štrúdľa a slivkové šťastie, ktorý si môžete pozrieť vo štvrtok (29. septembra) o 20:30 hod na Jednotke.

Recept na slivkovo-jablková krémová štrúdľa podľa starej mamy Berty

Suroviny:

  • 400 g preosiatej múky
  • 1 štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • cca 1/8 l vlažnej vody
  • jablká, olúpané a nakrájané na tenké plátky
  • slivky odkôstkované (vhodné sú aj nakladané alebo rozmrazené slivky)
  • k ovociu cukor, škoricu a trochu rumu
  • 200 ml sladkej smotany
  • 200 gramov kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 2 vajcia
  • 200 ml sladkej smotany
  • ½ šálky kyslej smotany
  • 80 gramov cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru alebo polovica struku čerstvej vanilky
  • 250 ml mlieka

Postup:
  1. Múku so soľou, vajcom, slnečnicovým olejom a vlažnou vodou vymiesime na hladké cesto. Necháme chvíľu odležať.
  2. Medzitým si ošúpeme jablká, nakrájame na tenké plátky a zmiešame s trochou cukru a škorice.
  3. Slivky odkôstkujeme a poprášime cukrom a škoricou. Podľa chuti pokvapkáme trochou rumu.
  4. Cesto rozdeľte na tri rovnako veľké kusy a každý rozvaľkajte na tenko. Najlepšie je tiež opatrne cesto roztiahnuť ručne.
  5. Sladkú a kyslú smotanu zmiešame s 1 polievkovou lyžicou cukru a rozotrieme na povrch cesta. Potom navrch dáme jablká a/alebo slivky podľa chuti a opatrne stočíme do troch štrudlí.
  6. Uložíme vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy. Suroviny na polevu dobre premiešame a za stáleho miešania pomaly zohrievame v hrnci. Nevaríme!
  7. Teplou zmesou polejeme štrúdle. Navrch dáme ešte pár kúskov masla a zvyšnú kyslú smotanu (1/2 šálky) a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
  8. Keď je štrúdľa navrchu chrumkavá dozlatista upečená (asi po 1 hodine), vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť. Posypeme trochou práškového cukru a podávame teplé s vanilkovou zmrzlinou.

Želáme dobrú chuť k štrúdli, ktorá vám môže spríjemniť pozeranie filmu Svadobná štrúdľa a slivkové šťastie alebo prvú epizódu Pečie celé Slovensko 2.

Tento recept pochádza z kuchárskej knihy Hochzeitsstrudel und Zwetschgenglück" od Angeliky Schwarzhuber, uvádza portál daserste.de.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia