Úvod Novinky Tipy z programu
Psychológ Bianchi varuje: Nenávisť voči LGBTI narastá, lebo chýba diskusia
Psychológ Bianchi varuje: Nenávisť voči LGBTI narastá, lebo chýba diskusia

Psychológ Bianchi varuje: Nenávisť voči LGBTI narastá, lebo chýba diskusia

Sociologické výskumy ukazujú, že sme národ sebcov zahľadených do seba.

Teroristický čin vraždy dvoch mladých mužov Matúša a Juraja z nenávisti k LGBTI komunite núti odborníkov zisťovať, aké sú príčiny tohto stavu.

Kumulujú sa negatíva

extrémizmus-Dano-Veselský-TASR

Pre Rádio Slovensko sa vyjadril jeden z našich najuznávanejších sexuológov Gabriel Bianchi z Ústavu sociálnej komunikácie SAV:

„Už keď sme sa pýtali pred 15 rokmi vo výskume, komu má spoločnosť zo znevýhodnených menšín pomôcť, najmenšiu podporu získala LGBTI komunita.“

Netolerancia v spoločnosti. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odvtedy sa situácia podľa odborníkov ešte viac zhoršila. Ľudia sa prirodzene boja toho, čomu nerozumejú a nik im to nevysvetľuje. Gabriel Bianchi ponúka aj riešenia:

„Neexistuje diskusia o LGBTI komunite na Slovensku. V našom prostredí sa len kumulujú negatívne názory v ľuďoch, ktorí nevedia, čo majú s toľkou nenávisťou robiť.“

Na strach reagujú agresívne

extrémizmus-Pavol-Zachar-TASR

Dvaja ľudia nemuseli zomrieť, keby sme sa rozprávali. V prvom kontakte stoja odborníci psychológovia z IPčka. Ich psychológ Marek Madro vysvetľuje:

„Ľudia z LGBTI komunity sa veľmi často stretávajú bežne v obchode, či na ulici s prejavmi nenávisti a opovrhnutia. Ľudia si pri nich odpľúvajú a hovoria im, že sú trápni. To isté počúvajú z úst politikov.“

Na toto občianske združenie sa len za prvých šesť mesiacov tohto roku obrátilo viac ako tri tisíc (!) ľudí, ktorí hovorili o strachu. Majú ho pre svoju orientáciu, na ktorú ich okolie reaguje agresívne.

extrémizmus-pochod-Dano-Veselský-TASR

Po extrémistických vraždách dvoch mladých mužov Matúša a Juraja je tento problém nutné riešiť. Odborníci sa zhodujú v tom, že spoločnosť je potrebné viesť k vyššej miere tolerancie. A na to je najlepšia diskusia.

Viac sa o tejto téme dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia