Úvod Novinky Tipy z programu
Vianočný rozhlas ponúka dojímavé a unikátne programy
Vianočný rozhlas ponúka dojímavé a unikátne programy

Vianočný rozhlas ponúka dojímavé a unikátne programy

Otvorte uši rozhovorom s osobnosťami, rozhlasovým hrám, či koncertom vážnej, ľudovej a populárnej hudby.

Darčeky pre vašich blízkych nájdete aj na eshope RTVS. Vyberiete si ľahko ako z ponuky pre deti, tak aj pre dospelých.

Ďalšie sme pripravili cez uši pre vašu dušu.

Rádio Slovensko

V prúdovom vysielaní sa bude venovať téme Vianoc z pohľadu tradícií, opisom zvykov, či vysielaním príspevkov s osobnosťami z regiónov Slovenska. Vráti sa k charitatívnej letnej akcii Rádio Slovensko Slovensku, a v Príbehu na týždeň opätovne vyzve prípadných prispievateľov na podporu jednotlivých príbehov.

Počas Štedrého dňa i Silvestra budú vysielaním v prime-time sprevádzať moderátorské dvojice, ktoré dodajú vysielaniu netradičný obsahový rozsah, dynamiku a emočný rozmer. Na sviatočné obdobie sú pripravené tri desiatky rozhovorov s osobnosťami rôznych oblastí spoločenského života, ako napr. Petra Vlhová, Marta Kubišová, bývalá gymnastka a účastníčka troch olympiád Marianna Némethová-Krajčírová, ale aj kardinál Jozef Tomko, ktorý zomrel tento rok v auguste. Hosťom vianočnej Pálenice bude husľový virtuóz Peter Michalica.


Náboženská redakcia pripravuje počas sviatočných dní okrem prenosov bohoslužieb a požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma aj rozhovory spolu so Zamysleniami o ich význame.

V rámci hudobnej ponuky nebude chýbať spoločný vianočný koncert Českého a Slovenského rozhlasu, a tiež vianočný koncert Róberta Opatovského. Pripravené sú spomienky na velikána slovenskej populárnej hudby Miroslava Žbirku pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín, aj rozhovor s Marikou Gombitovou.

Chýbať nebude ani Radošinské naivné divadlo a jeho dve hry - clivá komédia o miestach v srdci Šťastné konce a hra Sčista-jasna, ktorá mapuje druhú polovicu 20. storočia očami dedinského prostáčika.

vintage-Houska.jpg

Na Silvestra budú tradičnými piliermi vysielania ranný prúdový zábavný program spolu so silvestrovskými zábavníkmi. V Skúške sirén privítajú Eňu Vacvalovú, Pálenica bude venovaná Stanovi Radičovi s hosťami Ivetou Radičovou a Rasťom Piškom. Spojky budú s moderátormi šou Pečie celé Slovensko Jurajom Bačom a Milanom Juniorom Zimnýkovalom, a Pichli vidly so spevákom Kristiánom Dufincom. Pripravený je aj silvestrovský špeciál Dvojbodiek, do ktorého si Pavol Danišovič v rámci spomienky na 20 rokov od úmrtia Júliusa Satinského pozval jeho dcéru Luciu Molnár Satinskú.

Sviatočné vysielanie doplní aktuálne domáce a zahraničné spravodajstvo, informácie o doprave, počasí, ako aj z oblasti športu, vedy, vzdelávania a kultúry. Tradične sú pripravené aj sumáre diania v domácej i zahraničnej politike a športe v roku 2022.

Koniec roka bude aj v znamení osláv 30. výročia vzniku Slovenskej republiky. Pripravených je 30 príspevkov, každý venovaný najdôležitejším udalostiam jedného roka existencie samostatného štátu, s bohatým využitím archívnych materiálov; na Nový rok pripomenutie osláv spred 30 rokov, publicistické príspevky, špeciál Z prvej ruky a ďalšie programy.

Rádio Regina

vianoce_03.jpg

Prinesie prenosy bohoslužieb v rámci súčasti programu. Pre najmenších poslucháčov je každý sviatočný deň pripravená rozprávková hra. Tri sviatočné večery budú patriť dramatizácii románu H. Sienkiewicza Quo vadis. Súčasťou ponuky je bohatý folklórny program spolu s viacerými publicistickými pásmami. Koncert V slovenskom Betleheme je pripravený podvečer 26. decembra.

Regina Západ

Už počas adventu pripravila 4. ročník úspešného projektu Malí vekom – veľkí skutkami, v ktorom predstavuje 20 prípadov dobrých skutkov detí na západnom Slovensku - jednotlivcov a školských tímov základných škôl. Leitmotívom vianočného vysielania bude „Súdržnosť“ - rodiny, partnerov, priateľov, komunity, v spoločnosti, súdržnosť v konaní dobra, súdržnosť krajín voči agresorom.

Na Štedrý večer je pripravená svieža 45 minútovka „Koľko váži radosť?“ - mozaika o ľuďoch, ktorí za svoje poslanie považujú prinášať radosť a smiech do nemocníc, škôl a medzi seniorov, aj prostredníctvom artterapie. Podvečer sa odvysiela zostrih koncertu Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu Vianoce z Klenotnice, venovaný rozhlasovej legende Ondrejovi Demovi.

Vianočné rozprávanie pod názvom Rodinné krby priblíži 25. decembra popoludní príbeh dcéry výtvarníčky Erny Masarovičovej, ktorá uchováva dom svojich rodičov a organizuje tam výtvarné stretnutia. Vo večernom čase dostane priestor pásmo Vianoce na misiách na Sibíri.

10_biblicky pribeh o narodeni Krista.jpg

Záznam koncertu Elán je klasika odznie 26. decembra popoludní. Na Nový rok je okrem viacerých programov k 30. výročiu vzniku republiky pripravený popoludní o 14.00 aj priamy prenos Novoročného koncertu pod pyramídou s Bratislava Hot Serenaders.

Regina Stred

Na Štedrý deň popoludnínaživo sa prihlási z perónu železničnej stanice aj z letiska. Povie, kam Slováci 24. decembra cestujú, aj to, aké sú Vianoce v hoteli. Ďalej v relácii Hľadá sa dobrý človek bude hovoriť s dobrými ľuďmi, na ktorých upozornili poslucháči. Podvečer je pripravený záznam koncertu Daj Boh šťastia tejto zemi a 25. decembra popoludní odznie spomienka na Egona Tomajka v pásme Šanca pre príbeh – poetické Vianoce. Následne rozhlasový dokument Prvá liga života pozve poslucháča spomaliť a prehodnotiť vnímanie životného času, a to na pozadí mozaiky rozhovorov s ľuďmi, ktorým do života vstúpila rakovina, ich rodinných príslušníkov, ale aj tých, ktorí ochotne podávajú pomocnú ruku - fyzioterapeuti, psychológovia, dobrovoľníci, členovia Ligy proti rakovine a ďalší.

Na Nový rok pripomenie 30 rokov Slovenskej republiky predpoludním záznamom slávnostného koncertu z Národného domu v Martine, a popoludní v pásme Ako vzniká republika.

Regina Východ

Štedrý deň predpoludním venuje východniarom, ktorí žijú vo svete a slávia tam „slovenské“ Vianoce. Predstaví tiež unikátne pamiatky, ktoré sa verejnosti osobitým spôsobom prihovárajú hlavne na Vianoce. Na poslucháčov čaká vianočný kulinársky kvíz s hodnotnými cenami. Popoludní v pásme Doma v Dóme predstaví štyroch hlavných organistov Katedrály sv. Alžbety, ktorí v jej priestoroch budú rozprávať o tom, ako vyzerajú Vianoce na chóre, ale aj v ich rodinách. Večerné pásmo Vianočná hudba s deťmi priblíži, ako vnímajú vianočnú hudbu naši najmenší. Z poznámok etnografa Jána Lazoríka je 26. decembra popoludní pripravené pásmo o jasličkových hrách Najprv pastierom podali zvesť.

Rádio Devín

Popri rozprávkach a kvalitnom hudobnom výbere, prispôsobenom sviatočnému obdobiu, odvysiela na poludnie Štedrého dňa pásmo V Ježiška neveríme, Vianoce slávime o zvykoch, nevychádzajúcich z kresťanskej tradície. Večer to bude rozhlasová hra Zuzany Ferenczovej Elza, mama - o láskavom i drsnom spomínaní tridsiatničky na detstvo u svojskej babky, ktoré jej pomáha prekonať neľahkú realitu súčasnosti.

harfa.jpg

Na Silvestra popoludní je pripravené špeciálne vydanie Fúzie múz s Adamom Hanuljakom, Marekom Kundlákom a Rudolfom Fritzmanom. Silvestrovský večer bude o. i. patriť operete Čardášová princezná. Posledný decembrový týždeň aj začiatkom roka bude vo vysielaní rezonovať 30. výročie vzniku Slovenskej republiky, a to z hľadiska diania v oblasti divadla, literatúry a ďalších sfér kultúry.

Rádio_FM

Okrem špeciálneho 3-hodinového pásma vianočných piesní, o ktoré sa v čase Štedrého večera od 20:00 hod. postará obľúbený DJ Kamizola, nebudú chýbať záznamy koncertov z Pohoda festivalu. Počas sviatočných dní a na Silvestra vo vysielaní odznejú vystúpenia Niny Kohout, Lash&Gray, Blanch, Chiki Liki Tu-a, Bert&Friends, Wolf Alice a Metronomy.

Štedrovečerný program ponúkne aj vianočnú rozprávku Kde bolo, tam nebude, silvestrovský program zasa špeciálne vydanie programu Baláž&Hubinák i exkluzívne sety moderátorov a DJov Rádia_FM. Špeciálne bude aj novoročné vysielanie.

silvestert.jpg

Pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky bude denné vysielanie patriť výhradne slovenskej hudbe. Dianie na domácej scéne v období ostatných 30 rokov zmapuje Rádio_FM v špeciálnych fíčroch a ponúkne záznamy koncertov Bolo nás 11 a skupiny Saténové ruky.

Radio Slovakia International

Už tradične dáva poslucháčom v zahraničí možnosť nahliadnuť, ako sa Slováci pripravujú na najkrajšie sviatky roka a ako ich naši súčasníci, hlavne mládež, vnímajú. Zmapuje Vianoce cudzincov na Slovensku a Vianoce svojich poslucháčov v cudzine. Venovať sa bude aj environmentálnemu rozmeru Vianoc, či ich prežívaniu Ukrajincami na Slovensku počas vojny v ich vlasti.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia