Úvod Novinky Tipy z programu
Vo Farmárskej revue učia rez štíhleho vretena, získate bohatú úrodu
Vo Farmárskej revue učia rez štíhleho vretena, získate bohatú úrodu

Vo Farmárskej revue učia rez štíhleho vretena, získate bohatú úrodu

Každý strom vyžaduje osobitnú starostlivosť.

Jedno jablko denne udrží od teba lekára ďaleko, odporúčal ľuďom citátom anglického príslovia známy pomológ Ivan Hričovský pri svojich oslavách 90. narodenín v minulom roku.

moderátor-Škorňa-Ivan-Hričovský-vo-Farmárskej-revue-FB

Odvtedy vo Farmárskej revue radí, ako jablká pestovať, ovocinársky expert Ľudovít Vašš. Spontánne sa hlásia pestovatelia, ktorí ponúkajú skúsenosti, aké získali počas desaťročí pri budovaní jabloňových sadov a záhrad.

Na dvojárovom pozemku v obci Vechec rastie Vladislavovi Jenčíkovi až 75 jabloní. Z každého dorasteného stromu vie obrať 60 až 100 kvalitných plodov vďaka orezávaniu stromov podľa štíhleho vretena.

V tomto prípade sa vôbec nepoužívajú pílky. Nožnice musia byť ostré, čisté a najlepšie, ak sú aj vydenzifikované.

Pevné zásady rezu

Koruny jabloní podľa štíhleho vretena rastu na slabo rastúcom podpníku potrebujú opornú konštrukciu. Nevyhnutná je aj doplnková kvapková závlaha a prihnojovanie.

Z rozprávania Vladislava Jenčíka vyplýva, že spôsoby orezávania korún jabloní majú presne dané postupy, ktoré sa však môžu podľa odrôd aj diametrálne líšiť:

„Rez štíhleho vretena začíname stále zhora odstraňovaním konárov, ktoré nám vyrastajú až príliš široko. Stromček v tejto časti musíme mať čo najužší. Výchovný rez štíhleho vretena končíme, ak nám terminálny výhonok dosiahne výšku troch metrov. Terminálny výhonok nikdy neskracujeme a je dobré, ak je zakončený listovým pukom.“

pestovateľ-RTVS

To sú pevné zásady. Ďalšie sa pri strihu môžu meniť. Podľa pána Jenčíka totiž neexistuje úplne univerzálny návod, keďže rôzne odrody jabloní majú aj svoje špecifiká rastu:

„Inak obrastá odroda Gala a inak odroda Granny Smith, kde sa budeme musieť snažiť o tvarovanie stromčeka.“

Výchovný rez jabloní

Vechecký pestovateľ Vladislav Jenčík s radosťou ukázal na kameru, v akých prípadoch sa kde pri ktorej odrode urobí potrebný ako on tomu hovorí výchovný rez:

„Špecifikum odrody Granny Smith je, že v mieste nasadenia plodu nám vznikne zhrubnutie, kde bol predtým plod. Z tej časti nám vyrastajú rodivé obrasty zakončené kvetným pukom. A práve to zhrubnutie a nasadenie krátkeho rodivého obrastu v tomto mieste je špecifikum pre túto odrodu.“

Rozdiely pri jednotlivých rezoch sú dokonca aj medzi stromami rovnakej odrody, ktoré boli vysadené v rovnakom čase a na rovnakom mieste.

Rozhodnutie pestovateľa Vladislava Jenčíka ponúknuť svoje dlhoročné skúsenosti na kameru je teda viac ako sympatické:

„Aj napriek tomu, že stromy boli vypestované v jednej škôlke a u mňa majú rovnaké podmienky pri pestovaní, či je to hnojenie, alebo závlaha, každý stromček rastie inak a vyžaduje si individuálnu starostlivosť.“

Znamená to, že trebárs pri pomalšom raste stromu, ak ho spôsobil nejaký hryzec a poškodil koreňový systém, je vhodnejší radikálnejší rez, aby sa naštartoval rast takejto jablone.

Napriek tomu existujú podľa Vladislava Jenčíka zásady výchovného rezu pri tvarovaní štíhleho vretena koruny jabloní, ktoré sú spoločné.

jabloň-Ján-Krošlák-TASR

Viac sa o nich dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia