Úvod Novinky Tipy z programu
Ján Ďurovčík v Dámskom klube. Čo prezradil o hre Na skle maľované?
Ján Ďurovčík v Dámskom klube. Čo prezradil o hre Na skle maľované?

Ján Ďurovčík v Dámskom klube. Čo prezradil o hre Na skle maľované?

Najstarší a najúspešnejší slovenský muzikál sa vracia na divadelné dosky.

Zbohom buď, Prišli sme k vám s muzičkou, Čakal som na teba tri dlhé noci... a mnohé ďalšie legendárne piesne si opäť môžete vychutnať naživo.

Po vynútenej pauze sa na divadelné dosky vracia obľúbený muzikál Na skle maľované. V réžii Jána Ďurovčíka sa tento slovenský skvost hrá už neuveriteľných 18 rokov, za sebou má viac než 500 repríz.

O obnovenej premiére v Dámskom klube porozprávali režisér a choreograf Ján Ďurovčík a herec Ján Slezák, predstaviteľ Jánošíka.

Dnes už kultový muzikál

Muzikál o Jánošíkovi mal svoju úplne prvú premiéru ešte v roku 1974. Inscenáciu vtedy naštudovali režisér Karol Zachar, choreograf Štefan Nosáľ a dramaturg Anton Kret. Tancujúceho a spievajúceho Jánošíka stvárnil Michal Dočolomanský.

Pôvodná inscenácia je dodnes označovaná za najúspešnejšie predstavenie činohry Slovenského národného divadla. Herci odohrali neuveriteľných 648 predstavení počas takmer 30 rokov.

Extrémne náročné predstavenie

Ján Ďurovčík aj Ján Slezák sa zhodujú, že Na skle maľované patrí k tým najnáročnejším inscenáciám. Muzikál je totiž náročný ako po technickej, tak aj po fyzickej stránke.

Je to jeden z najťažších muzikálových výkonov. To sa naozaj dá prirovnať už len k Ježišovi,“ okomentoval svoje dielo, a najmä rolu Jánošíka, režisér a choreograf. Dodal, že práve vďaka talentovanému Jánovi Slezákovi je muzikál na tak vysokej úrovni.

Pozrite si, ako vyzerá skúška muzikálu:

Náročné spracovanie je dôvodom, prečo sa muzikál nehrá pravidelne, ale v dlhších blokoch, po ktorých nasleduje aj ročná pauza:

Keby som Janovi povedal, že to má odohrať raz za mesiac, tak to proste neodohrá. Na to sa musí špeciálne pripravovať niekoľko týždňov.

Čiže vždy to hráme v takých blokoch po desať až dvadsať predstavení, potom je zase rok pauza,“ vysvetlil Ján Ďurovčík.

Celý rozhovor si môžete pozrieť v našom online archíve relácie Dámsky klub zadarmo a bez reklám.

Dozviete sa, ktorá časť inscenácie je najnáročnejšia, na ktorých hercov sa v hre môžete tešiť, či aký je vzťah Jána Ďurovčíka a Jána Slezáka.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia