Muchovník si nachádza čoraz väčšiu obľubu u záhradkárov, lebo jeho plody sú rovnako chutné a bohaté na vitamíny ako čučoriedky.
Sladká pochuťka
Pochádza z Ameriky, kde patrí tradične k indiánskym pochúťkam ako v USA, tak aj v Kanade pre svoju sladkú chuť.
V záhrade u ovocinárskeho experta Ľudovíta Vašša moderátor Farmárskej revue Ján Škorňa ochutnával úrodu muchovníkov.
Rozplýval sa nad nimi, lebo Škorňova úroda nebola zďaleka taká veľká a chutná ako Vaššova.
Moderátora zaujímalo, kde urobil pri pestovaní muchovníka nazývaného aj indiánskym ovocím chybu, keď mu to expert Ľudovít Vašš vysvetlil:
„Chybu si nespravil. Je to o výbere druhu muchovníka, nielen odrody. V záhradách môžeme pestovať dva druhy muchovníka. Môj muchovník jelšolistý má veľké plody. Druhý druh muchovník lamarckov má plody drobné, aj keď tiež veľmi chutné.“
Listy muchovníka jelšolistého sú okrúhle a podobné listom jelše.
Rozdiel sú okrúhle alebo kopijovité listy
Ovocinársky expert Farmárskej revue Ľudovít Vašš ukázal podstatný rozdiel od druhého muchovníka:
„Muchovník lamarckov má listy kopijovité, úzke a výrazne rozdielne. Na jeseň sa sfarbujú do červena. Listy muchovníka jelšolistého sú okrúhleho tvaru, rýchlo opadnú a sfarbujú sa klasicky do žlta.“
Ovocinársky expert upozornil, že odroda Prince William lepšie znie, ale ide o druh lamarckovho muchovníka, ktorého plody sú drobné:
„Máva plody výrazne menšie a dorastá aj do menších rozmerov, ale je zasa veľmi okrasný sfarbením na jeseň do červena, kedy sú listy zaujímavo dekoratívne.“
Tohtoročná úroda muchovníkovvšak aj Vašša prekvapila:
„Tento rok bolo na jar dostatok vlahy a kríky boli dobre kompostom zasypané, takže bobule chutia sladkokyslo a majú dostatok šťavy, keďže mám muchovníky jelšolisté.“
Väčšie plody pripomínajú čučoriedky
Expert odporúča pre väčšie plody pripomínajúce aj chuťovo čučoriedky práve druh jelšolistého muchovníka.
Pestovať preto spomínaný muchovník jelšolistý majú na výber z týchto odrôd:
„Z druhu muchovníka jelšolistého majú veľké plody odrody north line, alebo smookie či mandana. Je to vynikajúca náhrada za čučoriedky.“
Výhodou je, že ak chceme pestovať čučoriedky, potrebujeme kyslú pôdu, kým v prípade muchovníkov Ľudovít Vašš vysvetlil:
„Muchovníky kyslú pôdu nevyžadujú. Stačí im bežná pôda, ale pri dozrievaní potrebujú dostatok vody.“
Moderátor Ján Škorňa teda vypestoval správne muchovníky lamarckové, ktoré však majú oveľa drobnejšie plody, aj keď sú veľmi sladké.
Čiže ak chcel väčšie plody, mal zasadiť správne muchovníky jelšolisté. Chybu teda nespravil, iba si pomýlil druh muchovníka.
Výborné sú do živých plotov
Zároveň expert všetky muchovníky odporúča pestovať aj z iných dôvodov:
„Sú výborné do živých plotov, ktoré by mali byť jedlé.“
„V podstate nemajú škodcov a ani choroby. Často ich však majú ľudia podvýživené, lebo rastú v zatrávených pôdach, kým oni vyžadujú pôdu okyprenú, viac vlahy a každoročný rez.“
Celé umenie bohatej úrody je podľa experta podmienený práve pravidelným prerezávaním muchovníkov:
„Rez je jednoduchý. Stačí presvetlovať, aby ker nebol hustý a zakracovať preto, lebo muchovník má plody na koncoch jednoročných výhonkov.“
Muchovník teda vyžaduje, aby každý rok mal jednoročné výhonky a budete mať bohatú úrodu.
Vo vnútri koruny muchovníky vôbec neplodia, lebo podľa experta:
„Plodia iba na koncoach, na periférii, kde vyrastali z vrcholových púčikov.“
Skracovať a presvetlovať sa oplatí
Ak ich budete skracovať a presvetlovať, tak podľa Ľudovíta Vašša budú vaše muchovníky:
„Prinášať bohatú úrodu. Nielen pár dekov na kríčku, ale skutočne kilogramy úrody.“
Viac sa o správnom pestovaní muchovníkov dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90