Úvod Novinky Tipy z programu
Posledné miesto na Slovensku, kde oblohu nenarúša svetelný smog
Posledné miesto na Slovensku, kde oblohu nenarúša svetelný smog

Posledné miesto na Slovensku, kde oblohu nenarúša svetelný smog

Začínajú padať perzeidy. Poďte na kraj sveta, ktorý vyhľadávajú nadšenci vesmíru aj zo zahraničia.

Vhodné pozorovacie podmienky nočnej oblohy a hviezdneho priestoru sú dnes už na celom svete veľkou vzácnosťou.

V Kolonici máme vzácny kraj sveta

pozorovania-Radovan-Stoklasa-TASR

Jednou z lokalít, kde je obloha neporušená svetelným smogom sa podarilo objaviť v 80-tych rokoch na lúke za obcou Kolonica na severo-východe Slovenska.

O tom mieste sa hovorí, že je kraj sveta a mieria sem podľa relácie Slovenska v obrazoch astroturisti aj zo zahraničia.

Z Vihorlatskej hvezdárni v Humennom odporúčajú pre nízku úroveň svetelného smogu práve pozorovania v ich pracovisku na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle.

Tu podľa astronóma Petra Mikloša skúmajú:

„Pozorujeme tu situácie po výbuchu supernovy, keď mnohé ďalekohľady na svete sa zameriavajú práve na tieto objekty, ktoré postupne vyhasínajú a klesá ich jasnosť, ktorú meriame.“

Centrum vedecko-technických informácií SR na svojej webovej stránke Veda na dosah oznamuje, že v strede mesiaca od 11. do 12. augusta budú dobré pozorovania meteorotických rojov. Perzeidy sa budú dať pozorovať na celom území Slovenska.

S odborným výkladom aj nad Muráňom, či prípadne aj v Hvezdárni a planetáriu M. R. Štefánika v Hlohovci, či v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove.

Unikátne planetárium pre nevidiacich

svetelný-smog-RTVS

Na všetky podujatia sa však musíte pre veľký záujem objednať a aj v Kolonici na kraji sveta, kde však v observatóriu ponúkajú podľa Petra Mikloša pre návštevníkov:

„Máme aj pozorovania cez deň, kedy pozorujeme Slnko alebo aj Venušu.“

Záujem je aj o návštevu planetária, pričom ako zdôraznil Peter Mikloš, v Kolonici má humenská hviezdáreň výnimočnú ponuku pre zdravotne postihnutých:

„Ponúkame unikátne zariadenie na Slovensku a to planetárium pre nevidiacich, kde zvnútra zvonu máme hviezdnu mapu a na pozíciách hviezd sú výčnelky, ktoré si človek prejde hmatom s príslušným komentárom, čím mu priblížime nočnú oblohu a hviezdy či súhvezdia, aké nikdy nevidel.“

Humenské observatórium v Kolonici má druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku s priemerom jeden meter, pričom sa podľa Petra Mikloša snažia robiť osvetu na zníženie svetelného znečistenia:

„Nie je to také náročné. Stačí len správne svietiť vtedy, kedy to potrebujete na tak dlho, ako to potrebujete a svietiť len tam, kam to potrebujete, teda pod nohy.“

V Kolonici dbajú aj o to, aby ste v noci nesvietili zbytočne ani mobilnými telefónmi. Viac sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia