Úvod Novinky Tipy z programu
Nechutenstvo aj bolesti svalov. Takto zistíte, že máte syndróm vyhorenia
Nechutenstvo aj bolesti svalov. Takto zistíte, že máte syndróm vyhorenia

Nechutenstvo aj bolesti svalov. Takto zistíte, že máte syndróm vyhorenia

Odborníčka popísala príznaky vyhorenia počas rodičovskej dovolenky. Týka sa aj vás?

Talkšou Trochu inak bola tentoraz venovaná aj téme vyhorenia. Jednou z hostiek bola Lenka Siklienková, trojnásobná mamička, ktorá si počas rodičovskej dovolenky prešla vyhorením.

Dnes cez svoju skúsenosť ako koučka a mentorka pomáha ostatným matkám, ktoré sa ocitnú v podobnej situácii. Byť matkou totiž nemusí byť jednoduché.

dieťa a mama

Už len ten názov, že materská dovolenka. No povedzme si úprimne, už toto vytvára falošné očakávania, že ráno vstaneš o deviatej a v kuchyni ťa čakajú švédske stoly,“ popísala Lenka Siklienková jeden z dôvodov, ktoré môžu viesť k vzniku syndrómu vyhorenia na rodičovskej dovolenke.

Fyzické a psychické problémy

Vyhorenie prichádza pomaly, identifikovať ho nemusí byť jednoduché. Existuje však viacero príznakov, ktoré môžu signalizovať syndróm vyhorenia.

„Vyhorený rodič je veľmi vyčerpaný, unavený. Častokrát má tráviace problémy, kedy je to nechutenstvo, alebo naopak prejedanie sa, emočné zajedanie. Potom sú to často bolesti kĺbov, svalov či spánkové problémy,“ vymenovala niektoré z príznakov vyhorenia Lenka Siklienková.

Koučka a mentorka dodala, že syndróm vyhorenia sa môže prejavovať aj permanentnou frustráciou, ktorá rodiča oberá o energiu. Rodič trpiaci syndrómom vyhorenia sa môže cítiť neisto.

Môže byť podráždený na svojich blízkych... Naša batéria je vyčerpaná. Plníme si ten zoznam úloh, ale bez emócie alebo s negatívnymi emóciami,“ priblížila.

Celý rozhovor a uplynulú epizódu Trochu inak si môžete pozrieť v online archíve RTVS. Najnovšiu časť ponúkneme na Dvojkev piatok 20. októbra o 21:50 hod.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia