Ovocinársky expert Ľudovít Vašš vysvetlil vo vysielaní Farmárskej revue, že ide o chorobu stromov: „Je to fytoplazma, niečo medzi baktériou a vírusom.“
Nebezpečný škodca
Hovorí sa tomu metlovitosť jabloní, čo je odborne označené slovom profilerácia: „Mnohí pestovatelia a moderné ovocinárstvo považujú tento organizmus za veľmi nebezpečný.“
Ako expert Ľudovít Vašš dodáva, metlovitosť „spôsobuje drobnoplodnosť, teda plody sa zmenšujú a chradne celý strom“.
Pomológ však zistil, že mnohé staré a historické odrody majú v sebe po celé generácie tento organizmus: „Ale k drobnoplonosti a ani k chradnutiu stromu nedochádza. Pri starých odrodách plody zostávajú rovnako veľké a rovnako chutné.“
Prenášačom je hmyz
Každého zaujíma, ako mať dobrú úrodu a ako sa dá metlovitosti zbaviť, či ju vyrezať a spáliť: „Metlovitosť nie je možné odstrániť žiadnym zásahom, lebo existuje v bunkách stromu. Odstránením takýchto konárikov a ich spálením nič nedosiahneme.“
Odborník Ľudovít Vašš radí iba ak tak „po každom oreze stromu nožnice očistiť, kým prejdeme k inému stromu“.
Ani táto rada nie je vôbec isté, či je účinná: „Profilerácia jabloní, čiže metlovitosť sa totiž prenáša vďaka cicavému hmyzu, teda napríklad vďaka voškám.“
Viac sa z Farmárskej revue dozvieme z archívu RTVS bez reklám a zadarmo25 50 75 90