Úvod Novinky Tipy z programu
Jeho vízie označovali za utópiu. On sa ich nevzdal. Od Štefánikovej smrti ubehlo 105 rokov
Jeho vízie označovali za utópiu. On sa ich nevzdal. Od Štefánikovej smrti ubehlo 105 rokov

Jeho vízie označovali za utópiu. On sa ich nevzdal. Od Štefánikovej smrti ubehlo 105 rokov

 Milan Rastislav Štefánik sa zapísal do dejín ako národný hrdina.

Narodil sa 21. júla 1880 v chudobných podmienkach v obci Košariská. Hoci pochádzal z chudobných pomerov, získal vzdelanie v oblasti stavebného inžinierstva a stal sa významným vedcom a vynálezcom. Bol intelektuálom a v dejinách sa opisuje aj ako milovník žien.

Dr. Milan Rastislav Štefánik v lietadle na francúzskom fronte v roku 1915_TASR.jpg

Milan Rastislav Štefánik bol jednou z kľúčových osôb, ktoré stáli za vznikom Československa. Jeho osobnosť si pripomenieme dňa 4. mája v niekoľkých dokumentárnych filmoch na Dvojke. Práve v tento deň je to presne 105 rokov od nešťastnej leteckej nehody, pri ktorej národný hrdina zahynul.

Uvidíte na Dvojke

Všetko, čo by sme mali vedieť o živote a pôsobení slovenského generála prinesie dokument M. R. Štefánik o 20:10 hod.

Hoci bol Slovák, jeho mnohotvárna osobnosť sa dnes spomína v historických prameňoch viacerých národov. Práve o tom sa môžete dozvedieť v dvoch za sebou idúcich dokumentoch Milan Rastislav Štefánik v sobotu o 20:35 na Dvojke.

Hneď za nimi o 22:20 pokračuje film Cesta do nemožna. Priblíži neuveriteľné dobrodružstvá, ktoré zažíval Štefánik na svojej vysnívanej ceste za oslobodením vlastného národa. Mnohí jeho vízie a plány považovali za utópiu, no jeho neodradilo ani podlomené zdravie.

Život národného hrdinu predčasne ukončila tragická letecká nehoda pri Bratislave dňa 4. mája 1919. Dnes na neho spomíname ako na jednu z historicky najvýznamnejších osôb.
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia