Úvod Novinky Tipy z programu
Pripomíname si sviatok sv. Cyrila a Metoda. Vysielací program bude pestrý
Pripomíname si sviatok sv. Cyrila a Metoda. Vysielací program bude pestrý

Pripomíname si sviatok sv. Cyrila a Metoda. Vysielací program bude pestrý

V piatok 5. júla je pre všetkých divákov a poslucháčov pripravený sviatočný vysielací program.

STVR si vysielaním pripomína sviatok sv. Cyrila a Metoda, ale tiež Deň Slovákov žijúcich v zahraničí.

Jednotka

Program sa začína rozprávkovým dopoludním. Pripravené sú archívne rozprávky Koník z ebenu a Dlhý, široký, Bystrozraký. Nasledovať bude priamy prenos Slávnostnej svätej omše o 10:00. Po nej prídu rodinné filmy ako Nekonečná nevystupovať, rozprávka O liečivej vode a Rozprávky bratov Grimmovcov.

23072020_Rozpravka_O_liecivej_vode_3716349.jpg

Podvečer si pripomenieme 100. výročie narodenia Oldřicha Lipského filmom Jáchyme, hoď ho do stroje!. Pripravená je aj premiéra filmu Ako som sa naučila lietať z prostredia slnečného Chorvátska. Večer o 20:30 budú môcť diváci sledovať priamy prenos z osláv sviatku sv.Cyrila a Metoda na hrade Devín a po nich nasleduje film Cyril a Metod Apoštoli Slovanov.

Dvojka

Program na Dvojke bude venovaný dokumentárnej tvorbe. Napríklad dokument Pod rímskym slnkom alebo Toto bola moja cesta, ktorý hovorí o rodákovi z Modry, Dušanovi Tóthovi. Premiéra tohto dokumentu predstaví jeho významnú osobnosť, ktorou pôsobil aj za hranicami Slovenska. Pripravená je aj novinka Dejiny Slovenska, ktorá nazrie do histórie nášho územia.

snm_dejiny-slovenska.jpg

V ďalších dokumentárnych programoch sa predstavia Slováci žijúci v zahraničí, napríklad Slováci dolu hlavou, Slováci v Argentíne, Denník architekta, Zmenil tvár Šanghaja.

Celý program televízneho vysielania nájdete TU.

Rozhlasové vysielanie

Význam sviatku sv. Cyrila a Metoda si pripomenieme aj v našich rádiách.

Rádio Slovensko odvysiela reportáž Lukáša Mana Chrámy zasvätené sv. Cyrilovi a Metodovi. Téme sa povenuje aj ranné a poobedné vysielanie, v ktorom budú moderátori s poslucháčmi diskutovať o písanom písme a slovenskom jazyku.

Rádio Devín venuje sviatku sv. Cyrila a Metoda takmer celé vysielanie. Vo svojom programe sa bude vracať k slovanskej kultúrnej tradícii. Pripravené sú rôzne hudobné diela. Poslucháči si vypočujú napríklad Jána Levoslava Bella, Miloša Ruppeldta, Ladislava Stančeka či Ivana Hrušovského. Zaznie Sláčikové kvarteto č. 1, ale tiež grécka hudba.

Podrobný program rozhlasového vysielania nájdete TU.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia