Úvod Novinky Tipy z programu
Majú výborný sluch, ale často hrajú hluché. Čo ste o mačkách nevedeli?
Majú výborný sluch, ale často hrajú hluché. Čo ste o mačkách nevedeli?

Majú výborný sluch, ale často hrajú hluché. Čo ste o mačkách nevedeli?

V starom Egypte ich uctievali ako božstvo. Boli nositeľkami zdravia, radosti a dlhovekosti.

Mačky si zaslúžia svoj deň. Stal sa ním 8. august ako svetový deň mačiek. Ak máte doma tohto miláčika, nezabudnite mu ulahodiť niečím dobrým.

Niekoľko zaujimavých faktov o mačkách

Viete prečo sa hovorí, že mačka má niekoľko životov? Mačky dokážu padať aj z veľkej výšky vďaka svojej vzdušnej obratnosti. Vo vzduchu sa vedia otočiť aj niekoľkokrát tak, aby dopadli na všetky štyri laby.

Mačky sú tiež skvelí lezci. Vďaka svojim ostrým pazúrikom vyskočia na strom raz dva. Ako je potom možné, že hasiči v rozprávkach zachraňujú mačiatka zo stromu? Je to výmysel?

Mačiatko na strome

„Mačky majú zakrivené pazúriky ako dravce. Smerom hore ich tie pazúriky držia, ale keď sa mačka otočí a chce ísť dole, tak ju nedržia,“ vysvetľuje Alžbeta Darolová z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied. Skúsené mačky vedia zaradiť spiatočku a zo stromu zliezť cúvaním. Malé mačiatka to ešte nevedia, a tak uviaznu v korune stromu, kde čakajú na pomoc.

Na internete často kolujú videá, nad ktorými len počudovane krútime hlavou. Ako sa tam tá mačka vopchala? Smiešne zábery mačiek, ktoré vliezli naozaj kamkoľvek pobavia aj šokujú. Pravdou je, že mačka sa skutočne vojde snáď všade. Vďačí tomu svojej superpružnosti. „Jediné, čo je na nej limitujúce je jej lebka. Kde mačka prepchá hlavu, tam už prepchá zvyšok tela,“ vraví veterinárny lekár Vladimír Pagač.

Mačka

Hovorí sa, že pes žije s nami a my žijeme s mačkou. „Ak chceme s nimi žiť, musíme sa im prispôsobiť,“ vystihol Vladimír Pagač. Mačky veľmi dobre poznajú hlas svojho majiteľa, no veľmi rady ho ignorujú. Napriek tomu, že majú sluch lepší ako pes, často hrajú hluché. Mačka nikdy nebude poslušná a podriadená.

Okrem sluchu má aj vynikajúci zrak. Po prvé, mačky vidia v absolútnej tme. Po druhé, majú rozsiahle periférne videnie až do 200 stupňov. Mačke sa poza chrbát nikdy nezakrádajte, odhalí vás.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia