Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, ktoré páry sú najviac ohrozené neverou? Slová psychologičky vás prekvapia
Viete, ktoré páry sú najviac ohrozené neverou? Slová psychologičky vás prekvapia

Viete, ktoré páry sú najviac ohrozené neverou? Slová psychologičky vás prekvapia

Neveru zažil každý tretí pár. Môže sa týkať aj vás?

Čo je vlastne nevera a môže sa objaviť aj v harmonickom vzťahu? Aj o tom sme v Záhadách mysle hovorili s psychologičkou a vzťahovou terapeutkou doktorkou Ivanou Čergeťovou. Nevera je v spoločnosti prítomná od nepamäti, náš vzťah k nej je podľa odborníčky stále rovnaký.

„Vzťah k nevere sa v našej spoločnosti nemení. Štatistiky ukazujú, že 66 % ľudí považuje neveru za morálne neakceptovateľnú,“ uviedla psychologička.

Hádka medzi partnermi.png

Nevera však nemusí mať iba fyzický charakter. Podľa odborníčky je neverou akékoľvek konanie partnera, ktoré porušuje dohodnuté normy alebo očakávané limity druhého z partnerov.

„Postupne sa objavujú nové formy nevery, napríklad virtuálna nevera, teda písanie si s niekým iným, lajkovanie na sociálnych sieťach, prípadne používanie aplikácií na zoznamovanie,“ priblížila psychologička.

Ktoré vzťahy sú náchylné na neveru?

Koho ohrozuje nevera najčastejšie a môže sa objaviť aj vo vzťahu, ktorý na prvý pohľad pôsobí ako z romantického filmu? „Máme výskumy, ktoré hovoria o tom, že výskyt nevery je spojený najmä so závažným obdobím, ktorým si pár prechádza,“ uvidela odborníčka.

Podľa nej ide najčastejšie o životnú fázu, ktorou si prechádza množstvo mladých párov – narodenie potomka. Ide o paradox, kedy krásne obdobie môže spustiť postupný rozklad vzťahu.

„Vtedy sa zmení nielen spoločenský status toho páru, ale aj biologické nastavenie partnerov. Matka je zrazu nastavená na starostlivosť o dieťa a muž sa môže cítiť na druhej koľaji. Obaja majú novú sociálnu rolu, čo je veľmi náročné,“ priblížila.

Neverou sú ohrozené aj dvojice prechádzajúce si krízou stredného veku a tiež páry, ktoré majú dlhodobý vzťah a postupne upadajú do rutiny každodenného života. „Tam je veľmi dôležitá komunikácia a dať si pozor na to, aby nebola narušená intimita,“ poradila psychologička.

Vypočujte si celý rozhovor o nevere so psychologičkou Ivanou Čergeťovou v relácii Záhady mysle. Dozviete sa aj to, v čom sa líši nevera mužov a žien, ako reagovať ak neveru odhalíte a prečo sa nikdy nepýtať na detaily.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia