Úvod Novinky Tipy z programu

Prestaňte panikáriť: Ako vyriešiť problémy s úvermi a zostať finančne stabilný

Splácanie záväzkov voči bankám môže byť náročné, najmä ak sa ocitnete vo finančnej tiesni.

Prestaňte panikáriť: Ako vyriešiť problémy s úvermi a zostať finančne stabilný

Preto je dôležité vedieť, ako sa pripraviť a čo robiť, keď nastanú problémy.

V Dámskom klube sme sa venovali téme, čo v prípade, ak nedokážeme splácať záväzky voči banke. Celú diskusiu si môžete pozrieť v našom televíznom archíve.

euro-peniaze-freepik-wirestock.jpg

Predtým, než sa zadĺžite, mali by ste dôkladne zvážiť svoje finančné možnosti. Odporúča sa 10 % príjmu odkladať na finančnú rezervu, 20 % investovať do sporení a maximálne 30 % venovať splátkam úverov. Zvyšných 40 % pokrýva každodenné výdavky.

Dôležité je komunikovať s bankou

Ak už problémy so splácaním nastanú, najlepším krokom je komunikácia s bankou. „Banka sa snaží dohodnúť. Dá vám napríklad nový splátkový kalendár, kde budete mať upravenú splátku, môžete predĺžiť splatnosť úveru, môžete si dať odklad splátok. Vždy je cesta, ako sa dohodnúť,“ vysvetľuje riaditeľ portálu Finančný kompas, Matej Dobiš.

Nikto z nás nevidí do budúcnosti. Pri úveroch na tridsať rokov jednoducho nemôžeme zaručiť, že budeme schopní splácať celý čas bez problémov. Pripraviť sa vieme iba na najbližšie obdobie fixácie, na ktoré nám banka nastaví stabilné podmienky – zvyčajne na tri až päť rokov. „Žiadna banka vám neposkytne fixáciu na celých 30 rokov. To znamená, že žiadna vám nedá na 30 rokov dokonalú predstavu, aké bude vaše mesačné zaťaženie na splácanie úveru,“ vysvetľuje odborník Matej Dobiš.

V záujme každej banky je dohodnúť sa s klientmi na riešení finančných problémov. Mnohí klienti však nevedia o možnostiach, ktoré v takejto situácii majú.

Ak ste sa zadlžili viacerými úvermi, využite napríklad možnosť konsolidácie úverov. „Ak mám úver, ktorý má 30% úrok a chcem ho splatiť novým úverom. Alebo mám tri úvery, tak ich dám do jedného a vyplatím ich novým úverom, ktorý nie je tak draho úročený,“ odporúča Matej Dobiš.

Využiť môžete aj služby finančných poradcov, ktorí vám pomôžu získať kontrolu nad vašimi financiami.

25 50 75 90