Úvod Novinky Tour de France
Naučte sa abecedu Tour de France (1.časť)
Naučte sa abecedu Tour de France (1.časť)

Naučte sa abecedu Tour de France (1.časť)

Čo je to bidon, echappées či domestik? Slovník Tour de France vám to prezradí.

Ako každý šport, aj cyklistické preteky Tour de France majú svoj špecifický jazyk. Rozumiete mu? Pomôže vám v tom abeceda Tour de France.

Abeceda Tour de France – 1. časť

A ako L´Auto – periodikum, ktoré stojí za vznikom dnes už najprestížnejších cyklistických pretekov. Redakcia L´Auto vytvorila pôvodne Tour de France ako propagačné preteky.

B ako bidon – plastová fľaša na vodu, ktorú zvyknú cyklisti hromadne odhadzovať v určených úsekoch.

C/ Č ako časovka – môže byť individuálna alebo časovka tímu. Ide o časť pretekov, v ktorej cyklisti pretekajú samostatne (alebo v tíme) na čas. Cieľom je v čo najkratšom čase prejsť vymedzenú vzdialenosť.

D ako domestik – pomocník, ktorý podporuje lídra tímu, hlavného špurtéra alebo vrchára. Jeho úlohou je aj chrániť spolujazdcov pred vetrom, nosí im fľaše s nápojmi a naháňa útoky jazdcov. Dlhoročnými domestikmi Petra Sagana sú Maciej Bodnar a Daniel Oss.

E ako echappées – francúzsky výraz pre skupinu cyklistov, ktorí sú v úniku pred pelotónom.

F ako finiš – dojazd do cieľa, koncovka etapy, môže sa začať už kilometer pred cieľom alebo až v posledných desiatkach metrov.

G ako galuska - špeciálna pneumatika na pretekársky bicykel

H ako horská prémia – prémia, o ktorú bojujú pretekári počas horských etáp. Často ide o cyklistov, ktorí nemajú šancu na popredné umiestnenie v celkovej klasifikácii.

Body do klasifikácie o bodkovaný dres sa udeľujú na vrcholoch jednotlivých kategorizovaných stúpaní, pričom ich hodnota závisí od náročnosti.

I ako iontový nápoj – nápoj určený vrcholovým cyklistom, ktorý obsahuje potrebné minerálne látky, uhľohydráty a energiu.

J ako jaune – v preklade žltý – dres pre absolútne víťaza. Historicky najdlhšie v žltom drese bola cyklistická legenda Eddy Merckx. Mal ho na sebe 96 dní.

K ako klasifikácia – na Tour de France sú 4 klasifikácie: o žltý dres, o zelený dres, o bodkovaný dres a klasifikáciou jazdcov do 25 rokov o biely dres.

Abeceda Tour de France má aj svoju druhú časť.

25 50 75 90

Galéria

Peter Sagan Tour de France pád 3. etapa 3.png Peter Sagan na Tour de France 2012.jpg Peter Sagan pred Tour de France 2022. Cyklisti počas 5. etapy Tour de France.
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia