Úvod Novinky Zaujímavosti
Pripomíname si významný medzník v slovenských dejinách rozhlasu
Pripomíname si významný medzník v slovenských dejinách rozhlasu

Pripomíname si významný medzník v slovenských dejinách rozhlasu

Uplynulo presne 90 rokov od otvorenia stavebného komplexu Poštového a telegrafného úradu v Košiciach, ktorého samostatnou súčasťou bola aj rozhlasová budova vtedajšej košickej pobočky rozhlasovej spoločnosti Radiojournal v Prahe.

Do užívania bol odovzdaný 28. októbra 1930, na Deň vzniku Československej republiky.


Investorom funkcionalistického komplexu bolo Ministerstvo pôšt a telegrafov, projektantom pražský architekt Bohumír Kozák, a staviteľom brnensko-užhorodská spoločnosť Bedřich Koráb - Jaroslav Železný. Ucelený komplex budov Poštového a telegrafného úradu a Radiojournalu v Košiciach bol prvou verejnou stavbou na Slovensku úplne zbavenou historizmu. V súčasnosti je komplex národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhlasová budova od svojho vzniku ako jediná v bývalom Československu po celý čas slúži len na rozhlasové účely. Súčasťou dvojposchodového objektu so vstupom na Moyzesovej 7 je na jeho východnej strane aj veľké nahrávacie štúdio.

Som nesmierne rád, že môžeme žiť a tvoriť v takých úžasných kulisách. V budove, ktorá je nielen kultúrnou pamiatkou, ale aj legendou a významným symbolom kultúrneho, spoločenského i politického diania na východnom Slovensku a s ľuďmi, ktorí z nej už desaťročia šíria do éteru pestrý prúd informácií a široké spektrum pôvodnej rozhlasovej tvorby. Chcem sa pri tejto príležitosti poďakovať všetkým predchodcom i súčasným kolegyniam a kolegom, ktorí tejto budove svojou prácou, svojím nadšením a svojou profesionalitou vdýchli jedinečný duch slobodného myslenia i zodpovednosti," uviedol pri tejto príležitosti riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.


Rádio Regina Východ odvysiela do soboty 31. októbra niekoľko programov so zameraním na architektonickú a funkčnú hodnotu tejto pamiatky. 90. výročie slávnostného otvorenia budovy si dnes pracovníci košického rozhlasu pripomenuli osadením pamätnej tabule, ktorá pripomína aj zaniknutý názov Radiojournal.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia