Úvod Novinky Zaujímavosti
Závan slobody, ktorý menil životy: Na Dvojke cyklus o Bratislavskej lýre
Závan slobody, ktorý menil životy: Na Dvojke cyklus o Bratislavskej lýre

Závan slobody, ktorý menil životy: Na Dvojke cyklus o Bratislavskej lýre

Kým vo svete zúrila studená vojna, u nás sa ľudia bavili a žili s nádejou na zmenu - prežívali sme zlaté 60. roky.

Prvú časť dokumentu o Bratislavskej lýre s názvom Zlatá lýra - Roky nádeje vysiela RTVS v pondelok 11. januára o 20.10 na Dvojke. Tešiť sa môžete na spomienky Karla Gotta, Jána Lehotského, Jarmily Košťovej a Pavla Zelenaya. Pokračovanie cyklu ponúkne Dvojka ďalšie januárové pondelky.

Medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra ovplyvnil vývoj populárnej hudby v Československu od roku 1966 až po Nežnú revolúciu. Mnohí ho vnímali ako závan slobody, keďže na ňom účinkovali nielen najlepší československí interpreti, ale aj celý rad nedosiahnuteľných zahraničných hviezd ako Josefine Baker, Cliff Richard, Stevie Wonder či Joe Cocker.

vlcsnap-2021-01-10-22h53m52s288 (2).png

Hoci sa počas svojej existencie festival nevyhol ideologickým vplyvom, finančnému podhodnoteniu a technologickým nedostatkom či rozdielnym pohľadom dvoch národov na populárnu hudbu, víťazstvom alebo upútaním pozornosti sa súťažiacim zmenil život.

Zlatá lýra je dokumentárny seriál nielen o hudbe ale aj o umelcoch v tej dobe. Informačne nabitý dokument ponúka vzácne materiály zachytávajúce nielen atmosféru festivalu, ale aj scenérie Bratislavy posledných troch desaťročí minulého storočia.


Použité archívne materiály pochádzajú z archívov Slovenskej a Českej televízie, Slovenského filmového ústavu, Národného archívu SR a sú doplnené o rozhovory s pamätníkmi festivalu či zvukové záznamy z archívu Slovenského rozhlasu. Celkovo v cykle diváci uvidia viac ako 140 osobností zo sveta československej aj zahraničnej hudobnej scény.

Tvorcovia oslovili organizátorov, spevákov, skladateľov a textárov, za mnohými umelcami vycestovali pri tvorbe dokumentu aj do zahraničia. Práce na tvorbe cyklu trvali viac ako tri roky, kompletizácia informácií o Bratislavskej lýre trvala dramaturgovi Robovi Valovičovi takmer 10 rokov.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia