Úvod Novinky Zaujímavosti
O očkovaní v Rádiu Regina: Vakcína od výrobcu Viagry
O očkovaní v Rádiu Regina: Vakcína od výrobcu Viagry

O očkovaní v Rádiu Regina: Vakcína od výrobcu Viagry

O očkovaní rozprával v Rádiu Regina Stred profesor Svetozár Dluholucký.

Farmaceutické firmy, ktoré vyrabajú vakcíny, vytvarajú zisk. Je to v poriadku? „Kedysi ten, kto robil biznis, bol kapitalista a zlý človek. Vrátili sme sa ku kapitalizmu, no my sme si zachovali zlý názor na toho, kto robí biznis. Ale ak ho robí poctivo a je úspešný, je to absolútne normálne. Firmy ako Pfizer alebo Astra Zeneca logicky robia biznis," v Rádiu Regina Stred profesor Dluholucký. „Pfizer vyrástol na Viagre. Najlepšie predávaný liek."

Ako máme vnímať, že vakcína proti koronavírusu vznikla za necelý rok? „Auto sa za rok niekde na ostrove vyvinúť nedá. Dá sa to len vtedy, keď máme celý postup, vieme know-how, máme prístroje. Ani vakcína nie je úplne novinka. Tu šlo o to využiť všetky vedomosti, ktoré máme, a aplikovali sme ich na nový koronavírus."

Vývoj vakcín už bol rozbehnutý a zmenil sa iba antigénny charakter vakcíny, rozpráva profesor „Tak, ako sa každý rok vyrába nová vakcína proti sezónnej chrípke a stihne sa vyrobiť od marca do júna, aj toto má svoje pozadie. Výskum nebol úplne od podlahy," upozornil v Rádiu Regina Stred profesor Dluholucký.

„Prakticky všetky vakcíny, okrem ruského Sputniku, prešli fázami od laboratórnych testov, cez testy na zvieratách až po testy na zdravých dobrovoľníkoch. Sputnik vynechal tretiu fázu a očkoval ľudí, korí sa nechali očkovať dobrovoľne," dodal.

Ďalšie rozhovory z osvetového seriálu Rádia Regina Stred O očkovaní s profesorom Svetozárom Dluholuckým nájdete na YouTube kanáli Rádia Regina Stred.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia