Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako vyzerali veľkonočné zvyky v Liptovských Sliačoch?
Ako vyzerali veľkonočné zvyky v Liptovských Sliačoch?

Ako vyzerali veľkonočné zvyky v Liptovských Sliačoch?

Spoznajte zaužívané zvyky a tradície počas Veľkonočných sviatkov. Viac v reportáži z Televíznej Reginy.

Veľká noc alebo Pascha je tým najdôležitejším kresťanským sviatkom, na ktorý sa naše predošlé generácie vždy veľmi dôrazne pripravovali. K obvyklému pôstu patrilo striktné dodržiavanie tradícii, ktoré sa dedili medzi rodinou a najbližšími. Aj keď dnes už mnoho z týchto zvykov nájdeme len zriedka, tak na úplný opak spomínajú obyvatelia v obci Liptovské Sliače.

„Na Veľkú noc sa ľudia chystali už od Škaredej stredy, vždy prebiehali prípravy a spoločne sa všetci tešili," objasnila členka folklórnej skupiny Sliačanka, Alena Balážecová.

Táto zaužívaná tradícia sa vždy započala Veľkonočným trojdním a s každým dňom sa spájali viaceré zvyky a povinnosti. Na Zelený štvrtok sa uviazali zvony na kostolnej veži. Na Veľký piatok prebiehal najväčší pôst, pri ktorom sa šírili rôzne povery o tom, ako sa otvárala zem so všetkými ukrytými pokladmi.

Na Bielu sobotu muselo byť v celej obci hrobové ticho, nikto nesmel spievať alebo pracovať, pretože prebiehal pôst. Poobede ľudia vyrazili na vzkriesenie a potom na slávnostný sprievod po dedine. Ďalej, keď začali na obed zvoniť zvony, tak sa museli všetky ženy rozutekať k potoku umyť sa, aby boli po celý rok šikovné.

Veľkonočný pondelok prebiehal vždy tým zaužívaným spôsobom ako ho viacerí poznajú aj dnes. Vo zvyku je venovať sa šibačom, pre ktorých sa pripravilo pohostenie ako domáca klobása, pálenka alebo rôzne cukrovinky.


Televízna Regína každý pracovný deň o 16:20 na Dvojke

Bližšie informácie o tom, ako prebiehali Veľkonočné zvyky a rôzne tradície sa dozviete v priloženej reportáži. Viac o dianí v regiónoch a novinkách televíznej Reginy nájdete na facebookovej stránke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia