Úvod Novinky Zaujímavosti
Deti a online svet. Mnohí rodičia o ňom nevedia všetko
Deti a online svet. Mnohí rodičia o ňom nevedia všetko

Deti a online svet. Mnohí rodičia o ňom nevedia všetko

O téme obťažovania mladistvých na internete sa síce hovorí veľa, no niektorí rodičia si myslia, že ich detí sa to netýka.

Vedeli by ste odpovedať na otázku, čo v tejto chvíli robia vaše deti na sociálnych sieťach? Virtuálny svet priniesol do našich životov mnohé uľahčenia a výhody. Bohužiaľ spolu s nimi aj mnohé riziká pre mladistvých, ktoré môžu výrazne poznačiť alebo aj ohroziť vašu rodinu a blízkych.

Čoraz častejšie sa stretávame s anglickým pojmom "grooming". „Je to činnosť, pri ktorej sa staršia a cudzia osoba spriatelí a zároveň si vybuduje citový vzťah s dieťaťom alebo mladým človekom. Celá táto väzba spočíva v motivácii získať si dôveru dieťaťa s cieľom pokusu sexuálneho zneužívania," objasnil psychológ Marek Madro.

„Medzi tú najzraniteľnejšiu cieľovú skupinu patria deti od 11 do 13 rokov. Hlavná motivácia kybernetického predátora je vymámenie rôznych citlivých informácii, fotografii a videí, ktoré sa budú zneužívať na ďalšie šírenie a propagáciu pornografie na internete alebo na vydieranie," doplnil riaditeľ odboru prevencie kriminality, Jozef Halcin.

Deti sú presvedčené, že vedia prerušiť nebezpečný kontakt

„Chat znesie úplne všetko. Takáto psychopatická osobnosť sa dokáže zakrývať, dokáže sa naučiť, ako byť empatický alebo ako komunikovať s človekom, aby sa do neho zaľúbil. Páchateľ môže byť aj niekto koho dieťa pozná," vysvetlila psychologička Lenka Uherová. Ich stratégie sú dlhodobo premyslené a väčšinou začínajú veľmi opatrne, no neskôr môžu mať fatálny dopad. Strach a pocit hanby doženie dieťa do situácie, z ktorej často nevidí východisko.

Pre viac informácii o groomingu a ako pred ním vaše dieťa chrániť sa dozviete v priloženej reportáži Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia