Úvod Novinky Zaujímavosti

Single ľudia: Čudáci, karieristi či nešťastní?

Na ľudí, ktorí žijú dobrovoľne sami, sa občas pozerá cez prsty. Tu sa môžete o nich dozvedieť viac.

Single ľudia: Čudáci, karieristi či nešťastní?

Jeden z fenoménov súčasnosti sú singles - tento pojem označuje osamote žijúcich ľudí v mladšom alebo strednom veku, ktorí žijú bez partnerov. Otázku, aké sú ďalšie rozdelenia singles a v akej vekovej skupine sa tento pojem využíva najčastejšie, objasnila Zuzana Turkovič zo Sociológického ústavu SAV.

„Neexistuje veková hranica, ktorá by vymedzovala singles od ostatných. Vo všeobecnosti môžu tvoriť jadro osoby do 30, až 40 rokov. Nie všetci singles sú sami z vlastného rozhodnutia. Nájdu sa ale aj takí, ktorí sú z vlastného rozhodnutia osamote celý život," vysvetlila odborníčka.

Štatistiky singles odhadujú sociológovia podľa vydaných sobášnych listov a tiež z údajov o štruktúre domácnosti. „V Amerike bol v roku 2019 podiel singles až 31% s tým, že polovica o vzťah neprejavila žiadny záujem. V Číne sa čísla dostali na 17% a na Slovensku zostal priemer vstupu do prvého manželstva až od viac ako 30 rokov," dodala Zuzana.

Aké sú vplyvy pandémie na singles?

„V dôsledku prebiehajúcej pandémie sa môže objavovať väčšie množstvo nedobrovoľných singles. Ľudia prichádzali o prácu, stratili príjem, čo automaticky znižuje ich šance na partnerskom trhu. Takisto randenie je v súčasnosti limitované, presunuté do online priestoru, čo nemusí každému vyhovovať," dodala na záver Zuzana Turkovič.

Viac informácii o singles sa dozviete v prílohe Rádia_FM.

singles Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
25 50 75 90