Úvod Novinky Zaujímavosti
Prečo súdime a urážame iných pre kilogramy navyše?
Prečo súdime a urážame iných pre kilogramy navyše?

Prečo súdime a urážame iných pre kilogramy navyše?

V priemere každý piaty človek na tejto planéte nie je spokojný so svojím vzhľadom. Téme sme sa venovali v poslednom vydaní Silnej zostavy.

Posmešky a ponižovanie za vzhľad. Častokrát na prvý pohľad mienené ako žart či dobrá rada, no takéto slovné útoky na náš výzor sa aj podľa psychológov môžu z dlhodobého hľadiska odraziť na našom správaní, vnímaní samého seba, či dokonca správaní k druhým.

Do diskusie v relácií Silná zostava prijali pozvanie speváčka Ridina Ahmedová, ktorá je zároveň autorka podcastu Sádlo, psychoterapeutka Magdaléna Frecer a samozrejme stála hostka - komička Simona Salátová. Každá z diskutujúcich v rôznej podobe už zažila bodyshaming.

Ako sa proti tomu brániť?

Podľa psychoterapeutky nemá zmysel púšťať sa do debát mierených proti nášmu vzhľadu. Ak sa chceme totiž obhájiť, vždy sa do diskusie zapoja emócie, ktoré nám môžu privodiť aj dlhodobé stavy hnevu, smútku, či sebanenávisti. Za bodyshamingom sa totiž skrýva hnev a agresia, ktorou nás autor chce zosmiešniť, ponížiť či rozhodiť. To platí aj v online priestore. Lepším riešením podľa Magdalény Frecer je, ak sa do diskusie pripojí nezávislá osoba. Tá legitimizuje odpor k podobnému chovaniu, určí hranice, či stanoví, že podobné správanie nie je v poriadku. Od „obeti“ totiž bodyshamer očakáva, že sa bude brániť. Tým pádom jeho reakcie banalizuje.

Silná zostava

Z čoho pramení bodyshaming?

Psychoterapeutka tvrdí, že sa za urážkami o vzhľade skrýva hnev a agresia, ktorá môže mať pôvod v našom detstve. Ak sme totiž podobné útoky prežívali aj my, je dosť pravdepodobné, že toto je spôsob ako sa s nimi vyrovnávame. Ďalším dôvodom môže byť pre autora takýchto poznámok aj pocit ohrozenia. Ak obeť nespĺňa jeho predstavy o ideále krásy a má pocit, že jeho svet predstáv je narušený, prídu urážky a posmešky. Podobné správanie tiež môže byť volaním o pomoc pri iných osobných problémoch, ktoré bodyshamer zažíva.

O bodyshamingu vie svoje aj sama Veronika Cifrová Ostrihoňová, ktorá Silnú zostavu uvádza. „Myslím, že bodyshaming zažila v nejakej forme v mojom okolí väčšina žien, a trúfam si povedať, že aj dosť mužov. Silné je to na sociálnych sieťach, kde mi chodili správy, aký mám hrozný nos, aké mám hrozne to, či ono, keď pri akejkoľvek téme prichádza prvá na pretras vizáž skôr ako obsah. O špekuláciách bulváru, kto je čo vyzerá tehotné, čomu som sa nevyhla ani ja, ani nehovorím, to je stále pomerne bežná prax. Všeobecne, sú predsudky "keď niekto nejako vyzerá, tak musí byť taký alebo onaký" veľmi prítomné nielen v mojom živote a veľmi vedome sa snažím tieto vzorce v mojej hlave detekovať a mazať.

Pozrite si celý diel o bodyshamingu v archíve a nezabudnite nás sledovať aj na našom instagrame.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia