Úvod Novinky Zaujímavosti

Dobro došli, vitajte v Chorvátsku

Čisté more, rozpálené slnko a borovice. To je Chorvátsko. Počas leta ho navštívi pol milióna Slovákov.

Dobro došli, vitajte v Chorvátsku

Pozor na slovíčka!

Chorváti a Slováci patria k slovanskému národu. A tak našinec im dokáže bez väčších problémov porozumieť. Samozrejme, platí to aj opačne. Chorvátčina má však svoje čaro jazyka. Na počutie nemusí byť nič také, ako sa na prvý pohľad zdá. Neveríte? Milé dámy, predstavte si, že sa opaľujete na pláži a Chorvát vám s úsmevom na tvári povie , aká ste divná. Nie, nemusíte sa mračiť. Nechcel vás uraziť. Vzdal vám kompliment. Divná totiž v slovenčine znamená pekná. O týchto slovných prekáračkách vie svoje aj Boris Filan. „Najhoršie bolo, keď som v Chorvátsku svojej domácej povedal, že tá polievka je úžasná" spomenul moderátor relácie. Prosím, ak sa chcete poďakovať za jedlo, ktoré bolo výborné, vyhnite sa slovenskému úžasné. Hoci je pre nás vyjadrením superlatívu, v chorvátčine je opozitom. Boris Filan, neuvedomujúc si význam tohto slova, svojej domácej pri chválení polievky doslova povedal, „ tá polievka bola príšerná, hrozná." Peter Susko zase prezradil, že Chorváti aj v bežnej komunikácii nemajú ďaleko k pejoratívam. „ Sú jadrné a bežne by sme sa pri nich na Slovensku červenali. Sú však súčasťou bežného hovoru" povedal veľvyslanec v Chorvátsku.

Palmižana vs. Zadar

Boris Film bol v Chorvátsku 37 krát. Jadranské pobrežie prešiel odhora dole a pozná takmer všetky jeho väčšie ostrovy. Jeho srdcovou záležitosťou je Palmižana. Je to malá dedina, ktorá leží na ostrove Svätý Klement, juhozápadne od Hvaru. Pláž Palmižana je veľmi obľúbená turistami a je ideálnym miestom pre jachting. Tvoria ju kamienky a priezračné more má piesočnaté dno. Obklopená je borovicovým lesom a nájdete tu aj exotické rastliny. Palmižana patrí do desiatky najkrajších pláží Jadranu. „Moji synovia tam raz vysypú môj popol, aby som splynul s Jadranom" zdôveril sa Boris Filan. Petrovi Suskovi zase učaroval Zadar. Mesto so 75 tisíc obyvateľmi leží uprostred chorvátskeho pobrežia. Centrum Zadaru je jednou veľkou pamiatkou pre jeho bohatú históriu. Kamenné dlaždice, či pozostatky antiky dokumentujú, že toto mesto kedysi zakladali Rimania. V Zadare vybudovali vodovod, kanalizáciu, kúpele i amfiteáter. Hlavné mesto severnej Dalmácie je obklopené hradbami a je lákadlom nielen pre milovníkov histórie. „ Zadar je veľmi pekné mesto na prezretie si historických pamiatok alebo kúpanie sa. Nájdete tu aj také atrakcie ako sú solárne hodiny, či kúpanie morského organu" povedal slovenský veľvyslanec v Chorvátsku.

Chorvátsko je dovolenkovou jednotkou

Chorvátsko je obľúbenou turistickou destináciou. Medzi najnavštevovanejšie mestá patria Split, Dubrovnik, Zadar, či Pula a samozrejme jeho ostrovy. Mimoriadne príťažlivá je stredná Dalmácia a jej Makarská riviéra, ktorá leží asi 60 km juhovýchodne od Splitu. Jej pýchou sú malé dedinky, okruhliakovo - piesočnaté pláže, ktoré lemujú borovice a priezračné more. Chorvátsko už roky patrí medzi dovolenkovú jednotku Slovákov. Cez leto si túto destináciu vyberie až pol milióna našincov. V roku 2020 sa pre pandémiu tento počet znížil o polovicu. „ Negatívom je, že Slováci sa dokážu „odtrhnúť z reťaze." Strácajú doklady, aj takéto prípady riešime najmä počas leta" dodal veľvyslanec v Chorvátsku Peter Susko. Ak uvažujete nad dovolenkou tohto Balkánskeho polostrova a nikdy ste tam ešte neboli, pošepkáme vám malý návod. Spomínate si na legendárneho Winnettoua a jeho nerozlučného priateľa Old Shatterhanda? Na prekrásnu prírodu a priezračné jazerá? Áno, film sa natáčal v Chorvátsku. Ešte stále váhate? Slováci, dobro došli, vitajte v Chorvátsku.

Reláciu Pálenica Borisa Filana s veľvyslancom SR v Chorvátsku s Petrom Suskom si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.


25 50 75 90