Úvod Novinky Zaujímavosti

Rodičia, pozor. Nezabudnite do konca mája zapísať dieťa do škôlky

Od septembra platí novinka. Päťročné deti majú materskú školu povinnú. Platia aj výnimky? Viac o tejto téme sa hovorilo v relácii Kontakty Rádia Slovensko.

Rodičia, pozor. Nezabudnite do konca mája zapísať dieťa do škôlky

Päťročné deti treba prijať prednostne

Dieťa, ktoré do konca augusta dosiahne päť rokov, musí na jeseň nastúpiť do škôlky. Taká je nová litera zákona. Túto povinnosť majú všetci rodičia. Výnimky sú len veľmi špecifické. „Deti, ktorých zdravotný stav bude taký ťažký, že im lekár neodporučí vzdelávať sa v materskej škole alebo individuálnou formou, budú od tejto povinnosti oslobodené" povedala Viera Hajdúková z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v relácii Kontakty Rádia Slovensko

To, do ktorej škôlky zapíše rodič svoje dieťa, je na jeho voľbe. Nie je to však jednoduché. Materských škôl je dlhodobo nedostatok a najmä tých, ktoré sú zadarmo. „Pre deti, pre ktoré je povinné predprimárne vzdelávanie je zabezpečené prednostné prijatie do tej materskej školy, ktorá sa nachádza v mieste jeho trvalého bydliska" objasnila zástupkyňa rezortu školstva. Päťročné dieťa tak môžete zapísať do škôlky, ktorá patrí do siete škôl a školských zariadení. Ich zriaďovateľmi sú obce alebo mestá, súkromné i cirkevné školy. To, či vaše dieťa prijali, by vám mali dať vedieť z materskej školy najneskôr do polovice júna.

Rozhovor o novinke pre 5 ročných škôlkárov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Problémom je nedostatok škôlok

Ako sme už vyššie spomenuli, nedostatok kapacít v škôlkach je dlhodobým problémom. Nie vždy sa podarí rodičom dostať tam svoje dieťa. Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Radomír Brtáň upozornil aj na alternatívu. Ako postupovať, keď vaše dieťa nezoberú do škôlky pre nedostatok miesta? Môže sa to stať aj v prípade tejto novinky. "Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy príjme na toto vzdelávanie" vysvetlil podpredseda Združenia.

Radomír Brtáň zo ZMOS-u potvrdil, že škôlky sú na Slovensku rozmiestnené nerovnomerne. Niektoré obce zažívajú demografický nárast a ich predškolské zariadenia už dávno vyčerpali svoje kapacity. Samosprávy však hľadajú aj iné možnosti. „Pripravili sme projekt na prístavbu materskej školy nadstavbou" dodal Radomír Brtáň, ktorý je aj zároveň starostom obce Košeca. Finančné krytie hľadajú z vlastných zdrojov a pomoc prisľúbil aj štát.

Viac o tejto téme si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

Zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90