Úvod Novinky Zaujímavosti
Ochranár Juraj Lukáč: Vlka sa nebojte
Ochranár Juraj Lukáč: Vlka sa nebojte

Ochranár Juraj Lukáč: Vlka sa nebojte

Vlk vraj počúva a dá sa s ním rozprávať. Od júna sa z neho stáva chránená zver.

Lov vlka sa u nás končí. Od júna platí zákaz jeho odchytávania. Vlk dravý sa tak zaradil medzi chránené zvieratá. Na jednotlivé odstrely bude platiť výnimka ministerstva životného prostredia. Tí, ktorí po jeho ochrane volali dlhodobo, túto novinku vítajú.

„Vlk je lekár lesa. Loví najmä chorú alebo poškodenú zver. V prípade diviakov nám pomáha likvidovať mor ošípaných, pretože napáda choré zvieratá, ktoré sa nechajú ľahko uloviť. Jeho lekárska funkcia v lese je mimoriadne dôležitá" povedal Juraj Lukáč, náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktorý bol hosťom Dobrého rána v Rádiu Slovensko.

rozhovor s Jurajom Lukáčom o vlkoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


S vlkom sa dá rozprávať

Juraj Lukáč sa venuje vlkom dlhé roky. Poslucháčom Rádia Slovensko odkázal, aby sa týchto zvierat nebáli. Vlci vraj nemajú záujem ublížiť človeku. Ako sa však správať v prípade, ak v lese zbadáte vlka? Toto poradil dlhoročný ochranár, ktorý sa s týmto živočíchom bežne stretáva.

„Keď vás vlk zbadá z diaľky, môžete sa k nemu priblížiť na niekoľko desiatok metrov. Veľmi často sa stáva, že vás len zvedavo pozoruje. Keďže vlci sa dožívajú približne 15 rokov a pohybujú sa v pohorí, dokážu rozlišovať ľudí. Už sa mi viackrát stalo, keď som so skupinkou ľudí stretol vlka, ktorý nás videl z diaľky, že som sa začal s ním rozprávať. Vlk spozornel, počúval a po minúte odbehol. Toto sa vám s iným zvieraťom v lese stať nemôže" skonštatoval náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Vlk 3.jpg

Vlk vysiela viac ako 4 000 signálov

Vlk je sociálne zviera. Pohybuje sa vo svorke a má dobre vyvinutý komunikačný systém na to, aby ju dobre organizoval.

„Vlk má viacero spôsobov, ktorými komunikuje. Sú to pachové značky, rôzne postoje tela, sklopený alebo zdvihnutý chvost, alebo celý postoj tela. A tie rôzne kombinácie dávajú viac ako 4 tisíc „slov", pretože vlk potrebuje iným vlkom v tej svojej svorke povedať, že stretnime sa tam a tam, alebo ideme loviť" objasnil Juraj Lukáč.

Ak sa chcete dozvedieť viac o vlkoch, vypočujte si rozprávanie náčelníka Lesoochranárskeho zoskupenia VLK v archíve Rádia Slovensko.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia