Úvod Novinky Zaujímavosti
Jaroslav Brezina: Mediátor rieši spory. Nie je psychológom
Jaroslav Brezina: Mediátor rieši spory. Nie je psychológom

Jaroslav Brezina: Mediátor rieši spory. Nie je psychológom

Koronakríza poznačila aj prácu mediátorov. Počas roka riešili najmä partnerské problémy a susedské vzťahy.

Spory sa dajú riešiť aj bez súdov. To je práca pre mediátora. Pomáha ľuďom rýchlejšie a lacnejšie vyriešiť ich problémy. Mediácia je najbežnejšia forma mimosúdneho riešenia konfliktov. U mediátora môžete spor urovnať za pár dní a nemusíte čakať na rozhodnutia súdov, ktoré trvajú niekedy aj roky. V čom je urovnanie sporu u mediátora výhodnejšie oproti súdu?

„ Sporné strany si navrhujú vlastné riešenia, ktoré korešpondujú s tým, akú majú predstavu. Hľadá sa riešenie, ktoré bude vyhovovať obom stranám. To je základný rozdiel medzi mediáciou a súdom" povedal mediátor Jaroslav Brezina, ktorý bol hosťom Dobrého rána Rádia Slovensko.

rozhovor s mediátorom Jaroslavom Brezinom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mediátor nie je psychológom

Koronakríza poznačila aj partnerské vzťahy. Mediátori často riešili rozvody, rozdelenie majetku manželov, či zverenie dieťaťa do starostlivosti jedného z nich.

„Je to veľmi ťažké obdobie pre účastníkov, pre rodičov sporu. Mediátor je tu od toho, aby im pomohol prekonať toto obdobie, ale zároveň nie je psychológom. Spolupracujeme aj so psychológmi, ktorí nám pomáhajú v tom, aby riešili psychologickú stránku vzťahu. My riešime vecnú stránku, ako sa dohodnúť a aký bude výsledok" objasnil mediátor Brezina.

debata_diskusia_priarelia_mladi_student.jpg

Predmetom mediácie sú často susedské vzťahy. Nezhody pre hranice pozemkov, prevísajúce stromy, ktoré ohrozujú bezpečie. Aj to sú problémy, ktoré majú na stole mediátori. A samozrejme, hluk. Ako vyriešiť hlasnú hudbu, ktorá narúša harmóniu susedských vzťahov?

Pozrieme sa, aké sú dôvody tejto nezhody a hľadáme riešenie, ktoré by vyhovovalo jednej aj druhej strane. Ak predtým mali susedia dobrý vzťah a obaja majú radi hudbu, tak nech si urobia spoločnú grilovačku, ale v čase, ktorý vyhovuje obom" uzavrel Jaroslav Brezina.

Rozhovor s mediátorom Jaroslavom Brezinom , ktorý bol hosťom Dobrého rána , si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia