Úvod Novinky Zaujímavosti
Záchranári sa najviac boja ľudí, ktorí nemajú strach
Záchranári sa najviac boja ľudí, ktorí nemajú strach

Záchranári sa najviac boja ľudí, ktorí nemajú strach

Turistika v Slovenskom raji môže byť riadne nebezpečná, veď aj záchranárov z horskej služby z nás často rozbolí brucho.

Až 300 kilometrov turistických chodníkov ponúka Slovenský raj. Nájdeme tu 11 národných a 8 prírodných rezervácií. Turisti často vravia, že na takejto ploche sa cítia viac v prírode, než počas sezóny vo Vysokých Tatrách. Tie sú často preplnené.

102106050940;hoff;sokolia dolina slovensky raj 1 RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vodopády pod nohami

Chodníky v raji sú známe vertikálne uloženými rebríkmi, reťazami a mostami preklenujúcimi rôzne tiesňavy. Dá sa nimi vyjsť na rôzne vyhliadky. Pritom vám pod nohami čľapocú vodopády.

Množstvo turistických výstupov je možné absolvovať po profesionálnych ferratách. Aj tie bývajú šmykľavé rovnako ako rebríky. Záchranári majú často v sezóne plné ruky práce.

Priam voňavú reportáž prinieslo Rádio Slovensko o pripravenosti prijať do náručia turistov v Sokolej doline. Očami záchranárov z Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Slovenský raj sa v reportáži pomenúvajú dôležité fakty.

VrajiVodopadTASR.jpg

Život zachránia aj správne topánky

Vypočuť by si ju mali všetci tí, ktorí sa dnes ponáhľajú do Slovenského raja. Dozvedia sa, ako sa obliecť a najmä obuť. Nie je to maličkosť. Môžu si tak zachrániť aj vlastný život.

Člen Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Slovenský raj Tomáš Katriňák prízvukuje:

„Mám stále strach. Mám stále strach za tých ostatných, nie za seba," keď vidí, ako vystrojení idú niektorí ľudia na túru do Slovenského raja: „Vtedy ma za nich aj brucho rozbolí."

Nemávajte na vrtuľník!

102106050950;hoff;sokolia dolina slovensky raj 2 RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jeho kolega Miroslav Vermeš spomína situácie, ktoré sú nepochopiteľné. Šli rýchlo na zásah za zraneným človekom okolo skupiny iných turistov:

„Jedna žena na nás začala kričať, čo to robíme, či sme normálni, že sme jej zmáčali topánky," utekali totiž najrýchlejšie ako sa dalo cez potok.

Turisti často podcenia dôležitosť oblečenia a obutia. Nájdu sa aj takí, ktorí sú netolerantní k práci záchranárov. Sú však ešte nebezpečnejšie situácie, keď ju priamo maria, pritom o tom nevedia.

RebríkyRajTASR.jpg

Leteli vrtuľníkom pre vážne zranenú turistku s rozbitou hlavou. Hlásenie nebolo presné. Hľadali teda pohľadmi z vrtuľníka, kde sa situácia stala.

Začala na nich mávať skupinka ľudí. Záchranár tam teda zlanil. Zbytočne. Mávali len tak na pozdrav vrtuľníku. Zranená osoba bola na inom mieste. Šlo pritom o minúty.

Reportáž prináša v sviežom horskom čistom vzduchu dôležité odkazy, ako nepodceniť turistiku v horách a zostať pritom človekom so srdcom na správnom mieste.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia