Úvod Novinky Zaujímavosti
Kliešte majú sezónu. Z tela ich treba dostať von čo najskôr
Kliešte majú sezónu. Z tela ich treba dostať von čo najskôr

Kliešte majú sezónu. Z tela ich treba dostať von čo najskôr

Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Ako ich dostať zo seba preč a kde ich môžeme nájsť?

Na Slovensku sa vyskytuje vyše 20 druhov kliešťov. Ich sezóna sa začína na jar a trvá do jesene. Najnebezpečnejší pre človeka je kliešť obyčajný. Je to práve tento parazit, ktorý si môžeme odniesť ako suvenír napríklad z prechádzky v prírode. V lepšom prípade nás na to upozorní svrbenie kože, inokedy si to ani nemusíme všimnúť. Čo robiť, ak si nájdeme kliešťa? A najmä, ako ho správne vytiahnuť ?

„Ak si nájdete kliešťa, treba ho čím skôr vybrať. Odporúčam do 24 hodín. Nenatierať ho žiadnym olejom ani ničím iným. Snažiť sa ho uchopiť pinzetou čo najbližšie ku koži a trochu ho vykývať. Netočiť a vytiahnuť kliešťa zvisle hore" povedala Mária Kazimírová, vedecká pracovníčka Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied , ktorá bola hosťom Dobrého rána v Rádiu Slovensko.

rozhovor s vedkyňou Máriou Kazimírovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V prípade, ak vám na koži zostane hlavička z kliešťa, netreba hneď utekať za lekárom. Miesto treba poriadne vydenzifikovať. Podľa odborníčky, naša imunita by mala časom zvyšok kliešťa vypudiť. 

Pozor na kliešte v záhradách

Kliešť obyčajný môže spôsobiť u človeka boreliózu. Toto infekčné ochorenie najčastejšie postihuje kožu, nervový systém, kĺby i srdce. Ak vám ju diagnostikuje lekár, účinne na ňu zaberajú antibiotiká.

trava_01.jpg

Tieto parazity majú svoje miesta, kde vyčkávajú na korisť. Vplyvom globálneho otepľovania sa sťahujú aj do vyšších nadmorských výšok. Nájsť ich môžete aj vo Vysokých Tatrách. A kde všade na človeka číhajú? Ohrozujú ho skôr z výšky stromov alebo z trávy?

„Kliešte sú najčastejšie v tráve. Dospelé jedince nájdete na nízkych kríkoch. V minulosti sa neuvádzal taký vysoký výskyt v záhradách, lesoparkoch alebo na cintorínoch, ako je to v súčasnosti. Riziko nebezpečenstva pre ľudí je vyššie, pretože sú bližšie k nim, než boli kedysi v lesoch" vysvetlila Mária Kazimírová zo SAV.

Ako ďalej vedkyňa dodala, kliešte si pasívne hľadajú svoju obeť. Vyšplhajú sa na steblo trávy alebo na krík, kde čakajú. Tieto parazity majú zmyslové orgány.

„Nimi vedia zaregistrovať napríklad oxid uhličitý, ktorý vylučujú hostitelia. Samozrejme, tiež reagujú na pohyb" dodala odborníčka.

Vedeli ste, že kliešť sa môže prisať na človeka aj v zime? Kto je jeho prirodzeným predátorom? Aj o tom hovorila Mária Kazimírová zo Slovenskej akadémie vied . Rozhovor s ňou si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia