Úvod Novinky Zaujímavosti

Odborníci: Majte dobré a hlboké priateľstvá. Sú zdrojom empatie

Pandémia preverila priateľstvá. Slovenská akadémia vied robila o nich výskum. Pre Slovákov je priateľstvo veľmi dôležité.
Odborníci: Majte dobré a hlboké priateľstvá. Sú zdrojom empatie

Snáď neexistuje človek, ktorý by nemal priateľa. Každý z nás potrebuje spriaznenú dušu, byť vypočutý a pochopený. Prvé silnejšie putá vznikajú v detstve.

Spomínate si ešte na zážitky s kamarátmi zo škôlky? Máte vzťahy, ktoré preveril čas a priateľstvá zo školských lavíc pretrvali dodnes? A ako toto puto definujú odborníci?

"Priateľstvo je spoločný vzťah dvoch ľudí, ktorí sa navzájom obohacujú, počúvajú a tolerujú. Od malička sa na priateľstve učíme, ako môže vyzerať láska a iné vzťahy.

Je to škola života. Je to základ dobrého psychického a fyzického zdravia" povedala psychologička Katarína Dobrovodská v relácii Kontakty Rádia Slovensko.

deti dieta children girl spolu dievca.jpg

„Priateľstvo sa mení v priebehu ľudského života. V dobe, keď si vytvárame vlastnú identitu, hľadáme seba samých, priatelia sú veľmi dôležití. Sú naším zrkadlom, v ktorom nachádzame potvrdenie alebo spochybnenie toho, akí máme byť.

Priateľstvo v každej dobe a v každej generácii má niečo spoločné a to je čas, ktorí ľudia spolu trávia. Bez opakového kontaktu priateľstvo nepretrvá" objasnila sociologička Zuzana Kusá.

odborníčky o priateľstve Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Priateľstvo je pre Slovákov veľmi dôležité

Priateľstvom sa zaoberala aj Slovenská akadémia vied. Výskum, ktorý trval niekoľko rokov, dal jasnú odpoveď. Pre Slovákov je priateľstvo veľmi dôležité. Ruka v ruke sa s ním spájajú aj iné hodnoty.

„Vysoká dôležitosť priateľstva sa nebije s inými životnými hodnotami. Je to možno prekvapivé, ale tí, ktorí považujú priateľstvo za veľmi dôležité vo svojom živote, považujú za veľmi dôležitú aj prácu, dokonca aj náboženstvo"   vysvetlila Zuzana Kusá zo SAV.

Hodnota priateľstva je mimoriadne potrebná najmä pre mladých ľudí. U žien a mužov sa to mení. Závisí to od ich životnej etapy.

ludia_02.jpg

„Pre ženy je priateľstvo veľmi dôležité v období, keď ešte nemajú založenú rodinu, kým pre mužov je dôležité aj v tom čase. Zároveň, ľudia, ktorí nie sú zosobášení, častejšie považujú priateľstvo za veľmi dôležité.

Dôraz na dôležitosť priateľstva je typický pre veľké mestá. S vekom priateľstvo slabne na význame, stáva sa skôr dôležité. S výškou vzdelania dôležitosť priateľstva stúpa" zhrnula odborníčka zo Sociologického ústavu SAV.

Priatelia a sociálne siete

Už niekoľko rokov sú novým fenoménom sociálne siete. Výhodou je, že nám pomôžu nájsť priateľov z dávnych čias a zároveň vytvoriť virtuálne kamarátstvo s tými, ktorých sme dovtedy nepoznali.

„Sociálne siete môžu byť veľmi prospešné, ale aj veľmi deštrukčné" zaznelo z úst psychologičky Kataríny Dobrovodskej.

Internetový podvod

„ Takéto priateľstvá nám pomáhajú udržiavať rovnováhu, podporujú nás v určitých názoroch, ktoré možno nie sú prúdové, ale sú pre nás veľmi dôležité" dodala sociologička.

Zároveň však upozornila na riziká. „ Na druhej strane táto podpora ide ruka v ruke až s nepriateľstvom k tým, ktorí majú iný názor ako ostatní. Pristupuje sa k nim veľmi nepriateľsky a agresívne.

Viacerí bádatelia, ktorí skúmajú takéto názorové spoločenstvá na sociálnych sieťach, hovoria o tom, že sociálne siete prispievajú k deleniu spoločnosti. Žiaľ sa konštatuje, že nenávisť a vyčleňovanie iných - nie našich, je na sociálnych sieťach omnoho viac" uzavrela Zuzana Kusá.

Aké skupiny ľudí dokážu rýchlejšie nadviazať priateľstvá? Sú také, ktoré pretrvajú po celý náš život? Odpovede aj na tieto otázky ponúkli sociologička Zuzana Kusá a psychologička Katarína Dobrovodská. Vypočuť si ich môžete v archíve Rádia Slovensko.

Zdroj foto: Shutterstock


25 50 75 90