Úvod Novinky Zaujímavosti
Nekvalitná hygiena rúk môže viesť k viacerým ochoreniam
Nekvalitná hygiena rúk môže viesť k viacerým ochoreniam

Nekvalitná hygiena rúk môže viesť k viacerým ochoreniam

Lekárka oddelenia nemocničnej hygieny objasnila dôležitosť správneho umývania rúk.

Aj keď sa pandemická situácia naďalej zlepšuje, tak mnohé odporúčania hygienikov stále upozorňujú na udržovanie dôslednej hygieny. Okrem šírenia nového koronavírusu môže nedostatočná hygiena viesť aj k iným ochoreniam. O správnej hygiene rúk rozprávala doktorka Adriana Kompaníková.

Hygiena rúk v pandémii i mimo nej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Koľkokrát si umyjeme ruky behom dňa?

„Pokiaľ si zoberieme, že je potrebné umývať si ruky pri každej príležitosti ako napríklad toaleta, predtým než ideme jesť, keď odniekiaľ prídeme, alebo keď ich máme viditeľne špinavé, tak sa takýchto príležitosti naskytne minimálne dvadsať len počas jedného dňa," zhrnula doktorka.

Správne umývanie rúk by malo trvať približne 40 až 60 sekúnd správnou technikou, aby sme umývacou emulziou pokryli celé ruky.

Hygiena rúk v pandémii a mimo nej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mydlo alebo dezinfekcia?

Podľa doktorky je potrebné diferencovať používanie mydla a dezinfekcie. „Napriek tomu, že som lekár, tak by ste u mňa doma nenašli žiaden dezinfekčný prostriedok. Doma si umývam ruky výhradne s mydlom a používame individualizované uteráky, myslím si, že by tak mala používať každá domácnosť. Samozrejme, úplne inak sa správam v nemocnici, kde si všetci ruky dezinfikujeme a tiež niekoľkokrát umývame pod teplou vodou s mydlom," priznala.

Dopady nekvalitnej hygiény

Nekvalitná hygiena môže viesť k viacerým ochoreniam tráviaceho taktu ako sú rotavírusová a norovírusová hnačka a žltačka typu A. Tiež k ochoreniam kože, slizníc a tiež prispieva k šíreniu chrípky či nádchy.

„Časti, ktorými sa všetkého dotýkame sú končeky našich prstov a palcov, s nimi sa stále dotýkame našej tváre, čo spôsobuje najvyšší prenos baktérii. Ďalším častým prenášačom baktérii sú aj ozdobné predmety ako prstene, hodinky a náramky," vysvetlila.

„Mikroorganizmy si nevyberajú, keby sme sa všetci zbavili ozdobných predmetov, ostrihali si nechty tak, aby nám nepresahovali brušká a nepretržite umývali ruky, tak by sme urobili pre šírenie mikroorganizmov úplne najväčšiu prácu," dodala na záver doktorka Adriana Kompaníková, vedúca Oddelenia nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice v Martine.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia