Úvod Novinky Zaujímavosti

Košický žobrák si mal kúpiť v centre mesta dom

Výborným tipom na výlet na domácu dovolenku sú jednoznačne pre väčšinu Slovákov v čase pandémie Košice, ktorými vás prevedie Milan Kolcun.

Košický žobrák si mal kúpiť v centre mesta dom

S empatickým sprievodcom sa v Košiciach zabavíte. O druhej najväčšej slovenskej metropole totiž Slováci veľa toho nevedia, ak nepochádzajú z východného Slovenska. A ak pochádzajú, často aj ich dokáže toto starobylé a pritom moderné mesto prekvapiť.

Zasvätene o ňom rozprával najznámejší turistický sprievodca Milan Kolcun v relácii ako Hosť Nory Gubkovej na Rádiu Slovensko. Dopredu odporúča turistom, aby nechceli za každú cenu stihnúť toho čo najviac za jeden deň:

„Nie som za naháňanie sa za pamätihodnostiami. Je dobré, ak si turisti tú ktorú sprievodcovskú aktivitu vychutnajú. Je lepšie si prehliadku mesta, ak sa dá, rozložiť na viac dní."

Lietadlá a zlato

A pozoruhodných lokalít na dôkladnú prehliadku je viac. Jeden z najväčších na svete je napríklad Košický zlatý poklad z obdobia 15. až 17. storočia. Ide o zbierku 2 920 zlatých mincí, troch zlatých medailí a zlatej renesančnej reťaze objavený v roku 1935.

V Košiciach nájdete najväčšiu kolekciu lietadiel v SR v Múzeu letectva, ktoré spadá pod Slovenské technické múzeum, ale aj najväčší gotický chrám u nás - Dóm sv. Alžbety, odkiaľ z výšky 45 metrov vidíme do košickej kotliny:

„Výhodou toho, že mesto sa rozprestiera v kotline je fakt, že kdekoľvek aj na sídlisku zbadáte výhľady do širokého okolia."

Zľava-Čekovský-Kolcun-Chrappa-archív-Milan-Kolcun

A o okolí vie rozprávať Milan Kolcun rovnako zasvätene a zaujímavo.

Verklíkara nehľadajte

Kedysi robil sprievodcu po celom Slovensku. Dnes mu stačia Košice, kde sprevádza plynulo v niekoľkých jazykoch:

  • španielsky
  • anglicky
  • rusky

Rád hovorí o ázijských turistoch, ktorí sú častokrát vďačnejšími poslucháčmi, než tí domáci.

Bez-šepkára-archív-Milan-Kolcun

Vidí to na ich otázkach, keď sa snažia lepšie pochopiť a precítiť atrakcie mesta:

„Nerobím verklíkarského sprievodcu, ale snažím sa o šou, aby som ľudí zaujal. Chodím sa učiť ako sprevádzať vo voľnom čase po svete k tým najlepším sprievodcom."

„Sprievodca nesmie zabúdať na fakty, ale nemá ani unudiť ľudí, ktorí môžu byť aj v nepohode. Majú možno nabitý program, čiže sprievodca musí byť empatický."

Vydal niekoľko kníh, moderuje v miestnom rádiu.

O trošinku viac rád

Najmä však sprevádza od detí v predškolskom veku po seniorov po meste. Zároveň po večeroch moderuje vlastnú talkshow Bez šepkára na Malej scéne Štátneho divadla, kde vyspovedal už množstvo zaujímavých ľudí:

„O osobnostiach najviac dokážu povedať divákom oni sami, preto ich spovedám v mojej šou. Robím to o trošinku viac rád, ako sprevádzanie."

Kolcun-Kosice_deti_Milan-Kapusta-TASR

Najfotogenickejším miestom je košická Spievajúca fontána z jednej strany s výhľadom na budovu Štátneho divadla a z druhej strany na Dóm sv. Alžbety:

„Dóm sv. Alžbety sa ťažšie fotí, lebo je to ohromná stavba a nezmestí sa často do objektívov mobilov turistov."

A o čom chcú počuť najčastejšie turisti? O peknej romantickej povesti, ktorá sa dobre skončí:

„Často teda turistom rozprávam tento príbeh. Na Hlavnej ulici je dom a na ňom socha človeka. Ide o povesť, že žobral celý život, až si postavil na Hlavnej dom. Pravda to však nie je. Dnes by sme povedali, že je to hoax. Povesti potrebujú ľudia viac počuť ako pravdu. Pravda je asi veľmi nudná a jednoduchá."

Celý rozhovor si môžete vypočuť online z archívu Rádia Slovensko.

Foto: TASR a FB Milana Kolcuna

25 50 75 90