Úvod Novinky Zaujímavosti
Padajú rekordy v počte pracovných ponúk - Tieto sú trendy
Padajú rekordy v počte pracovných ponúk - Tieto sú trendy

Padajú rekordy v počte pracovných ponúk - Tieto sú trendy

Po lockdowne stúpol záujem po zamestnancoch a pracovné portály oznamujú nové rekordy v počtoch zverejnených ponúk.

Z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny hlási Internetový sprievodca trhu práce (ISTP) najvyšší nárast voľných pozícii v Bratislavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji.

Hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová informovala, že evidujú celkovo viac ako 29-tisíc ponúk pre záujemcov za mesiac jún 2021.

Korona a trh prace Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tatiana Šušková z Rádia Slovensko sa zaujímala, aký bol počet ponúk v minulom roku:

„V apríli prišlo absolútne dno. Iba 8 600 nových pracovných ponúk zverejnili zamestnávatelia, pričom priemer pracovných ponúk v rovnakom období bežných rokov je približne 20-tisíc."

Vymazané ponuky

Zmeny sa dotkli nielen počtu, ale aj charakteru pracovných ponúk. Nikola Richterová hovorí o dopadoch pandémie :

„Koronakríza úplne vymazala pracovné ponuky v cestovnom ruchu, v gastre, v hoteliérstve a naopak, rástol dopyt po špecialistoch v informačných technológiách. Práca na diaľku, orientácia na online predaj naozaj zvýšil dopyt po týchto zamestnancoch."

Praca-veltrh-Štefan-Puškáš-TASR

IT bolo kedysi piate odvetvie s najvyšším počtom pracovných ponúk. Na začiatku roka 2021 to už bol sektor na prvom mieste:

„Ak sme hovorili o nových technológiách, že nastúpia o desať rokov, tak ono to nastáva skôr. Firmy boli nútené prejsť na prácu z domu. Začali využívať tie technológie skôr, než plánovali."

Vracajú sa do hry

Aktuálne sú IT technológie po výrobe a obchode v TOP desiatich sektoroch s najvyšším počtom pracovných ponúk na treťom mieste.

Do hry sa vrátil aj cestovný ruch , gastro a hotelierstvo . A vysoký počet pracovných ponúk je aj u brigád . A prognózy sú podľa Nikoly Richterovej naďalej optimistické:

„Aj keby prišla tretia vlna koronakrízy, už neočakávame taký prepad, aký sme zaznamenali v apríli 2020. Skôr očakávame, že veľmi veľa sektorov už bude vedieť fungovať normálne. A to vďaka skúsenostiam z práce na diaľku, aké nabrali počas prvej a druhej vlny."

práca-Svätopluk-Písecký-TASR

Rovnako sa neočakáva taký prepad nových pracovných príležitostí ako počas prvej vlny.

Pozitívne správy

Určite je to pozitívna správa pre uchádzačov z radov absolventov či ľudí, ktorí hľadajú brigádu .

A podľa zistení ISTP rastie záujem v oblasti strojárstva , kde sa ponuka za mesiac zmenila o viac ako dvadsať plusových percent. A až 36-percentný nárast ponúk od mája do júna prišlo na pozíciu montážnych pracovníkov .

Celková miera evidovanej nezamestnanosti podľa Marianny Šebovej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny oproti mája klesla o 0,16 percentuálneho bodu. Dostala sa tak v júni 2021 na úroveň 7,76 percenta.

Foto: TASR
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia